Nový startup licencuje technologie NASA ve snaze omezit střelbu ve školách

Nový startup licencuje technologie NASA ve snaze omezit střelbu ve školách
Fotografie: Ondřej Pohl, fZone.cz
  • Cover vyvíjí jednoduché skenery podobné těm na letištím
  • Umělá inteligence rozpozná podle tvaru, velikosti a materiálu potencionální zbraně pod oblečením nebo v tašce

V roce 2013 bylo v USA zaznamenáno 26 případů střelby ve školách, o deset let později to bylo již 82 tragédií. Nejenom Amerika má problém se střelbou ve školách, aniž by byl známý nějaký způsob, jak tomu zamezit. Navrhovaná řešení sahají od mnohem přísnějšího vymáhání dodržování zákona o zbraních a robustnějších investic do duševního zdraví až po zamykání dveří a ozbrojování učitelů.

Cover, nový startup od zakladatele společností Archer a Figure AI Bretta Adcocka, si myslí, že tento problém vyřešil. V jádru se přístup společnosti neliší od stávajících metod, jako jsou detektory kovů a skenery, protože monitoruje vstup do školy. Dvojice nenápadných čidel, je namontována na dveřích a skenuje ty, kteří jimi procházejí. Adcock přirovnává základní technologii ke skenerům celého těla, které doplňují detektory kovů na mnoha letištích. „Náš systém je jim velmi podobný, ale je asi 10× výkonnější a přesnější, takže můžeme v podstatě provádět skenování na velmi dlouhou vzdálenost. Na vzdálenost 3 až 5 metrů můžeme někoho oskenovat, místo abychom ho tady nechali pár vteřin sedět ve frontě,“ vysvětluje zakladatel startupu fungování systému.

Fungování podobné skenerům na letišti však můžou v mnoha ohledech narazit na odpor v podobě zastánců ochrany soukromí. To se snaží firma obejít tak, že k vyhodnocování obrázků celého těla použije umělou inteligenci. Systém identifikuje potenciální rizika na základě faktorů, jako je velikost, tvar a materiál. Ten by měl například pomoci rozlišit pistoli od stříkací pistole. Pokud se však takový objekt objeví, bude předán lidské ostraze k posouzení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze