USA, Velká Británie a dalších 16 zemí se snaží zajistit bezpečnost AI

USA, Velká Británie a dalších 16 zemí se snaží zajistit bezpečnost AI
Fotografie: pixabay.com
  • Firmy mají přistupovat k návrhu sytémů AI odpovědně
  • Jedná se nezávazný dokument
  • Mezi signatáři je i Česká republika

Spojené státy, Velká Británie a více než tucet dalších zemí v neděli představily první podrobnou mezinárodní dohodu o tom, jak zajistit bezpečnost umělé inteligence před nepoctivými aktéry. Vysoce postavený americký představitel označil za požadavek, aby společnosti vytvářely systémy umělé inteligence, které jsou „bezpečné již od návrhu“. Informovala o tom agentura Reuters.

Ve dvacetistránkovém dokumentu se 18 zemí shodlo na tom, že společnosti, které navrhují a používají umělou inteligenci, ji musí vyvíjet a používat tak, aby zákazníci a široká veřejnost byli v bezpečí před zneužitím. Dohoda je nezávazná a obsahuje převážně obecná doporučení, jako je monitorování systémů umělé inteligence z hlediska zneužití, ochrana dat před manipulací a prověřování dodavatelů softwaru.

Kromě Spojených států a Velké Británie se k novým pokynům připojilo 18 zemí, mezi nimi Německo, Itálie, Česká republika, Estonsko, Polsko, Austrálie, Chile, Izrael, Nigérie a Singapur. Tato dohoda je poslední z řady iniciativ, z nichž jen málokterá má konkrétní podobu, které vlády po celém světě vyvíjejí s cílem ovlivnit rozvoj umělé inteligence, jejíž váha se stále více projevuje v průmyslu i v celé společnosti.

Evropa je v oblasti regulace umělé inteligence před Spojenými státy a její zákonodárci připravují pravidla pro umělou inteligenci. Francie, Německo a Itálie také nedávno dosáhly dohody o tom, jak by měla být umělá inteligence regulována.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze