Jak z 50 centů udělat miliony aneb Velká kryptoměnová loupež

Glosa
Jak z 50 centů udělat miliony aneb Velká kryptoměnová loupež
Fotografie: Lewis Kang'ethe Ngugi, unsplash.com

Už od dob velké vlakové loupeže a jejího filmového zpracování jsou ustáleným subžánrem tzv. „heist“ filmy, které se točí kolem perfektního naplánování a provedení nějaké loupeže nebo podvodu. Jednou se určitě něco natočí i o tomto případu, který má vše potřebné z moderního světa: celebritu, sociální sítě, kryptoměny a notnou dávku drzosti.

Muzikant 50 Cent a miliony jeho příznivců na sociálních sítích se v pátek údajně stali terčem podvodu s kryptoměnami, který vedl k tomu, že si hackeři nabrali pořádný balík peněz, než vše ukončili. Přesná částka, kterou vydělali, není jasná. Rapper původně na Instagramu napsal, že „ten, kdo to udělal, vydělal 300 000 000 dolarů za 30 minut" (podle cointelegraph.com), ale zřejmě se někdo při práci s kalkulačkou spletl o pár řádů, protože příspěvek byl později opraven na realističtější 3 miliony dolarů.


Jak k tomu došlo? Hackeři blíže nepopsaným způsobem získali přístup k webové stránce zpěváka a jeho účtu na sociální síti X. Vzhledem k tomu, že se jim podařilo proniknout do dvou oddělených systémů, připadá v úvahu stejné heslo nebo svůj útok plánovali delší dobu. Pak na těchto platformách zveřejnili příspěvky, které se tvářily jako od umělce, který vyzývá své fanoušky, aby investovali do nové kryptoměny $GUNIT. Asi není nutno zdůrazňovat, že stejně jako v případě mnoha jiných „kryptoměn“ jde jen o investiční podvod.

Samotný způsob není ničím novým, už v roce 2020 se útočníkům podařilo obejít zabezpečení tehdejšího Twitteru, kdy na účtech známých osobností jako je Bill Gates objevovala podobná výzva.

V posledním případě je však došlo k citlivějšímu sociálnímu zacílení celého podvodu. Chlubení se získanými penězi v podobě opulentních šperků, nemovitostí, aut či jen svazků bankovek patří k běžné součásti hip-hopových videoklipů. V takovém prostředí měla výzva k zbohatnutí určitě lepší účinnost. A tento atraktivní vizuál zajisté přispěje k tomu, že se tato „loupež“ jednoho dne objeví ve filmové, anebo alespoň dokumentární podobě a rozšíří tak docela dlouho řadu v úvodu zmiňovaných „heist“ filmů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze