O2 se zapojuje do výzkumu a vývoje umělé inteligence. Spouští centrum Dataclair.ai

O2 se zapojuje do výzkumu a vývoje umělé inteligence. Spouští centrum Dataclair.ai
  • Centrum se má zaměřit na pokročilé zpracování Big Dat, strojové učení a práci s neuronovými sítěmi
  • Dataclair.ai povede Jan Romportl a tým rozšiřuje o několik pozic

Operátor O2 oznamuje, že se zapojí do výzkumu a vývoje umělé inteligence. V rámci centra Dataclair.ai se zaměří na pokročilé zpracování Big Dat, strojové učení a práci s neuronovými sítěmi. Využití umělé inteligence vidí O2 nejen v telekomunikacích, ale třeba také v bankovnictví, zdravotnictví nebo farmacii. Dataclair.ai povede jeden z předních českých odborníků na kybernetiku a umělou inteligenci Jan Romportl, který svůj tým nyní rozšiřuje o několik pozic.

http://dataclair.ai/

Lidská inteligence neustále skládá data přicházející z obrovského senzorického pole. Na základě výsledné komprimované informace je pak schopna předvídat a rozhodovat se. Na podobném principu, tedy na smysluplné kompresi dat, funguje také umělá inteligence. Ta využívá algoritmy strojového učení obvykle založené na analýzách Big Dat. Podobně jako člověk pak z těchto dat provede kompresi, predikci a výsledné rozhodnutí nebo doporučení,“ vysvětluje Jan Romportl.

Firma uvádí, že analýzy Big Dat už nyní pomáhají například při plánování dopravy, umisťování poboček a zefektivnění komunikace se zákazníky. Strojové učení pak firmám umožní zlepšovat a automatizovat některé procesy a zvyšovat tak jejich produktivitu. Využití umělé inteligence podle O2 zároveň přinese zlepšení i zákazníkům. „Velký prostor při využití umělé inteligence vidím v lékařství. Neuronové sítě umí velice dobře rozeznávat jakékoliv vzory, akustické i obrazové. Nabízí se tak například zpracovávání rentgenologických snímků či snímků z magnetické rezonance nebo třeba vývoj aplikace, která dokáže rozeznat, zda je znaménko na kůži maligní nebo benigní,“ popisuje Jan Romportl. Obrovský potenciál umělé inteligence se již dnes ukazuje také v oblasti tzv. personalizované medicíny či při vývoji zcela nových léčiv.

Cílem O2 je zaměřit se na vývoj tzv. etické umělé inteligence. „Většina současného vývoje v umělé inteligenci se zaměřuje pouze na zlepšování jejích schopností a výkonu, aniž by řešila tyto etické otázky. V O2 jsme si plně vědomi obrovského celospolečenského dopadu etických vlastností umělé inteligence, a proto jsme se rozhodli koncentrovat a rozvíjet metody etického strojového učení právě v centru Dataclair.ai,“ zdůrazňuje Jan Romportl.

Konkrétní zákaznická data nikdy nepředáváme třetím stranám. Analýzy provádíme nad daty zákazníků, kteří k tomu poskytli souhlas, a vždy je provádí interní tým, který nyní výrazně posilujeme. Bezpečnost dat je nadále naší nejvyšší prioritou,“ zdůrazňuje Jan Romportl. Navíc O2 dodává, že jedním z důležitých úkolů centra zároveň bude výzkum a vývoj metod strojového učení, které nebudou vyžadovat data reálných zákazníků, a místo nich budou založena na datech uměle vygenerovaných.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze