Očkování proti koronaviru během těhotenství chrání děti po jejich narození

Očkování proti koronaviru během těhotenství chrání děti po jejich narození
Fotografie: unsplash.com
  • Výzkumníci sledovali děti mladší šesti měsíců od července 2021 do ledna 2022
  • Výsledky ukazují, že u dětí, jejichž matky se v těhotenství nechaly očkovat dvěma dávkami vakcíny, bylo o 61 % nižší riziko hospitalizace
  • Ochrana navíc vzrostla na 80 % u dětí, jejichž matky dostaly vakcínu 21 týdnů až 14 dnů před porodem

Ženy, které se nechají během těhotenství naočkovat proti koronaviru, ochrání svoje novorozené děti před vážným průběhem nemoci a hospitalizací po nákaze koronavirem. Toto zjištění vyplývá z nové studie Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Tato studie přináší první důkazy o tom, zda očkování během těhotenství ochrání i novorozené děti, které by jinak byly na očkování moc malé.


Výzkumníci z několika dětských nemocnic a CDC sledovali děti mladší šesti měsíců od července 2021 do ledna 2022. Studie analyzovala údaje od 379 hospitalizovaných kojenců. Z nich mělo 176 koronavirus a 203 bylo hospitalizováno s jinými problémy. Výsledky studie ukazují, že u dětí, jejichž matky se v těhotenství nechaly očkovat dvěma dávkami vakcíny proti COVID-19, bylo o 61 % nižší riziko hospitalizace v prvním půl roce života. Ochrana navíc vzrostla na 80 % u dětí, jejichž matky dostaly vakcínu 21 týdnů až 14 dnů před porodem. Účinnost očkování na 32 % naopak klesla u dětí, jejichž matky se nechaly naočkovat dříve během těhotenství.


CDC doporučuje ženám, které jsou těhotné, kojící nebo se chystají otěhotnět, aby se nechaly naočkovat. Podle reuters.com předchozí studie navíc ukázaly, že očkování proti koronaviru během těhotenství nebylo spojeno s předčasným porodem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze