Každý šestý člověk na planetě trpěl za svůj život neplodností

Každý šestý člověk na planetě trpěl za svůj život neplodností
Fotografie: unsplash.com
  • Neplodnost je mužská nebo ženská nemoc, která se projevuje nemožností otěhotnět po nejméně roce pravidelných nechráněných pohlavních styků
  • Nejčastěji mají problém s neplodností páry ze zemí západopacifického regionu
  • Nejméně problémů s plodností mají lidé z regionu východního Středomoří

Zpráva Světové zdravotnické organizace uvádí, že zhruba 17,5 % celosvětové dospělé populace mělo alespoň jednou během svého života problémy s neplodností. Podle WHO se neplodnost uvádí jako mužská nebo ženská nemoc, která se projevuje nemožností otěhotnět po nejméně roce pravidelných nechráněných pohlavních styků.

Generální ředitel WHO Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že zpráva zdůrazňuje, že neplodnost je globální problém veřejného zdraví a ukazuje, jak je naléhavě nutné rozšířit možnosti prevence, diagnostiky a léčby. „Tato zpráva odhaluje důležitou pravdu – neplodnost nediskriminuje. Obrovský počet postižených lidí ukazuje, že je třeba rozšířit přístup k léčbě neplodnosti a zajistit, aby tato problematika nebyla nadále odsouvána na okraj zdravotnického výzkumu a politiky,“ doplnil generální ředitel WHO.


„Pro miliony lidí na celém světě může být cesta k rodičovství obtížně dostupná, ne-li nemožná. Celosvětově se odhaduje, že každý šestý člověk je v určité fázi svého života postižen neschopností mít dítě. A to bez ohledu na to, kde žije a jaké má příjmy.“ Vědci porovnávali data z více než 100 provedených studií v letech 1990 až 2021. Ve zprávě nejsou uvedena data z jednotlivých zemí, ale pouze z regionů. Nejčastěji mají problém s neplodností páry ze zemí západopacifického regionu, kde se nachází Čína, Japonsko nebo Austrálie. Nejméně problémů s plodností mají lidé z regionu východního Středomoří, kam patří země Blízkého východu a severní Afriky.

Lidé v nejchudších zemích světa dávají větší část svého příjmu na léčbu neplodnosti než lidé z bohatších zemí. Vysoké náklady neumožňují některým lidem léčbu neplodnosti nebo je přivedou až do chudoby. „Miliony lidí musí platit extrémně vysoké částky za zdravotní péči, která je spojená s léčbou neplodnosti. Lepší systém a veřejné financování mohou výrazně zlepšit přístup k léčbě a chránit chudší domácnosti před pádem do úplné chudoby,“ uvedl pro theguardian.com Dr. Pascale Allotey.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze