Očkování proti koronaviru výrazně snižuje výskyt dlouhodobých následků nemoci

Očkování proti koronaviru výrazně snižuje výskyt dlouhodobých následků nemoci
Fotografie: unsplash.com
  • Plně očkovaní, kteří se nakazí, mají 50 % šanci, že příznaky nemoci nebudou trvat déle než 4 týdny
  • Z 971 504 osob s ukončeným očkováním se nakazilo koronavirem pouze 0,2 % osob

Výzkum vedený King's College London ukázal, že očkování proti COVID-19 snižuje možnost nakažení, ale také zmírňuje dlouhodobé následky nemoci. Podle BBC lidé, kteří jsou očkovaní a nakazí se koronavirem, mají 50 % šanci, že příznaky nemoci nebudou trvat déle než čtyři týdny na rozdíl od neočkovaných.


Vědci v práci, která byla publikovaná v časopise The Lancet, uvádí, že je více než zřejmé, že očkování zachraňuje životy a předchází vážnému průběhu nemoci, ale účinnost vakcíny na zabránění rozvoje dlouhodobých následků nebyla tak jistá. Vedoucí výzkumu, doktorka Claire Steves, řekla, že lidé se zvýšeným rizikem nakažení musí mít v očkování posilovací dávky přednost. „Pokud jde o dlouhodobé následky, náš výzkum zjistil, že ukončené očkování výrazně snižuje jejich riziko.“

V období od prosince 2020 do července letošního roku bylo sledováno více než 1,2 milionu dospělých, kteří dostali první dávku vakcíny proti koronaviru a 971 504 osob, které ve stejném období měly dokončené očkování. Pouze 0,2 % lidí s ukončeným očkováním uvedlo, že se nakazilo koronavirem. Z plně očkovaných 592 lidí, kteří se nakazili, mělo jen 5 % dlouhodobé následky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze