Odlet se nekoná. NASA znovu odložila start Artemis I. Co je důvodem tentokrát?

Odlet se nekoná. NASA znovu odložila start Artemis I. Co je důvodem tentokrát?
Fotografie: NASA
  • Start 27. září byl zrušen, jelikož se k Floridě blíží tropická bouře
  • Raketa je zatím stále na odpalovací rampě
  • Pokud bude raketa odvezena do montážní budovy, bude zrušeno i náhradní datum 2. října

Ačkoliv už bylo vše na raketě Space Launch System (SLS) opraveno a start byl plánován na 27. září, tentokrát zasáhlo počasí. Raketa se bude muset nejspíše vrátit do montážní budovy, jelikož na Floridu míří tropická bouře Ian. Manažeři NASA se ještě pevně nerozhodli, zda raketu odvezou zpět, stále čekají na aktuální předpověď počasí, zda bude tropická bouře sílit.

Start naplánovaný na 27. září je tedy definitivně zrušen, avšak pokud se raketa nebude muset přesunout do montážní budovy, stále zůstává náhradní datum 2. října reálné. „NASA nadále pečlivě sleduje předpověď počasí ohledně tropické bouře Ian, zatímco pokračují přípravy na vrácení rakety Space Launch System a kosmické lodi Orion do budovy Vehicle Assembly Building,“ uvedla NASA.


Mise Artemis I měla původně odstartovat už na konci srpna, ale pokaždé byly plány na start odloženy. Největší problémem byl únik kapalného vodíku, který se však již podařilo opravit. Další překážkou bude i získání výjimky pro prodloužení certifikace systému ukončení letu od Amerických vesmírných sil, jelikož platnost již vypršela.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze