Raketa Artemis prošla testem. Odletět by mohla už 27. září

Raketa Artemis prošla testem. Odletět by mohla už 27. září
Fotografie: NASA
  • Tým naplnil raketu kapalným vodíkem a kyslíkem
  • Při tankování znovu došlo k úniku vodíku, testem však raketa i přesto prošla
  • NASA zatím oficiálně nepotvrdila datum startu 27. září

Mise Artemis I po zjištění úniku kapalného vodíku byla odložena a nyní to vypadá, že by se start již mohl vydařit. Tým Artemis I vyměnil dvě těsnění, kde k úniku docházelo. Oprava probíhala přímo na odpalovací rampě 39B v Kennedyho vesmírném středisku, aby se raketa nemusela odvézt zpět do montážní budovy. Včera proběhl důležitý test, kdy se do rakety Space Launch System (SLS) tankoval kapalný vodík a kyslík.

Všechny cíle, které jsme si předsevzali, se nám dnes podařilo splnit. Tím neříkám, že vše proběhlo perfektně. Například netěsnost na rychlospojce se znovu objevila během plnění kapalným vodíkem. Ale týmu se to podařilo vyřešit – zahřáli rychlospojku a umožnili mu se „znovu usadit“, což snížilo míru úniku na přijatelnou úroveň,“ řekl po středečním testu ředitel startu Artemis Charlie Blackwell-Thompson. Během takzvaného přetlakového testu byl zaznamenán i jiný únik vodíku, NASA však uvedla, že byl menší a tým Artemis I jej dokázal udržet pod kontrolou.


NASA tak zatím neupustila z plánu odstartovat k Měsíci 27. září s náhradním datem 2. října, ale ani toto datum zatím oficiálně nepotvrdila. „Týmy vyhodnotí data z testu spolu s počasím a dalšími faktory, než potvrdí připravenost k dalšímu startu,“ uvedla NASA.

Kromě toho ale NASA musí znovu požádat Americké vesmírné síly o udělení výjimky a prodloužení certifikace systému ukončení letu, jelikož předchozí prodloužení již vypršelo. Pokud výjimka nebude udělena, raketa se bude muset vrátit zpět do montážní budovy, protože pouze tam je možné tento test provést. Systém ukončení letu je důležitý, jelikož v případě vychýlení při startu se raketa zničí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze