Podle generálního ředitele Pfizeru nepředstavují opičí neštovice nebezpečí

Podle generálního ředitele Pfizeru nepředstavují opičí neštovice nebezpečí
Fotografie: unsplash.com
  • Opičí neštovice se nepřenáší tak snadno jako jiné viry
  • Stále je ale potřeba sledovat, jak se situace vyvíjí
  • Do středy bylo nahlášeno 237 potvrzených a podezřelých případů
  • Očkování proti pravým neštovicím prokázalo 85% účinnost proti opičím neštovicím

Generální ředitel farmaceutické firmy Pfizer Albert Bourla v rozhovoru pro cnbc.com řekl, že se neobává epidemie opičích neštovic, které zaznamenaly nárůst případů v neendemických zemích. Aktuální údaje o této nemoci naznačují, že se nepřenáší tak snadno jako jiné viry a je nepravděpodobné, že povede k pandemii.


„Nemám všechny informace, ale se vším, co vím, bych si nedělal velké starosti. To znamená, že bychom měli být klidní. Myslím si, že musíme akorát sledovat, jak se situace vyvíjí,“ uvedl Bourla.

Opičí neštovice jsou vzácná virová infekce, které je endemická ve střední a západní Africe. Šíří se úzkým kontaktem s lidmi, zvířaty nebo infikovaným materiálem. Mezi příznaky nakažení patří horečka, bolesti hlavy a svalů, otoky a vyrážka po celém těle. Většina nakažených má mírný průběh nemoci a potíže zmizí během dvou až čtyř týdnů. Do středy bylo nahlášeno 237 potvrzených a podezřelých případů nákazy mimo Afriku.


Poznamenal také, že důvodem k optimismu je dostupnost stávající léčby. Očkování proti pravým neštovicím prokázalo 85% účinnost proti opičím neštovicím. Francie a Dánsko už zvažují očkovací kampaně pro ty, kteří jsou nejvíce ohrožení přenosem nemoci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze