WHO bude posuzovat, zda opičí neštovice představují ohrožení veřejného zdraví

WHO bude posuzovat, zda opičí neštovice představují ohrožení veřejného zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • Po celém světě bylo nahlášeno 1 600 potvrzených a 1 500 podezřelých případů opičích neštovic
  • Nejvyšší stupeň varování se v současné době vztahuje pouze na pandemii koronaviru a obrnu

Světová zdravotnická organizace (WHO) příští týden ve čtvrtek svolá nouzový výbor, který bude posuzovat, zda propuknutí opičích neštovic představuje ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu. To je nejvyšší stupeň varování vydaný Organizací spojených národů (OSN), který se v současné době vztahuje pouze na pandemii koronaviru a obrnu.


Podle Světové zdravotnické organizace bylo nahlášeno 1 600 potvrzených a 1 500 podezřelých případů opičích neštovic v 39 zemích světa. Opičí neštovice jsou endemické v některých částech Afriky, ale v poslední době se šíří i ve zbytku světa. Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že je čas zvýšit dohled nad nemocí, protože se virus chová neobvykle. „Nechceme čekat, až se situace vymkne kontrole,“ řekl ředitel pro mimořádné situace WHO pro Afriku Ibrahima Socé Fall.

Rozhodnutí WHO, že propuknutí nemoci představuje celosvětovou zdravotní krizi, může pomoci urychlit výzkum a financování k potlačení nemoci. Podle reuters.com některé země začaly očkovat proti opičím neštovicím zdravotníky a blízké kontakty nakaženích vakcínou proti pravým neštovicím.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze