WHO vyhlásila stav globální nouze kvůli šíření opičích neštovic

WHO vyhlásila stav globální nouze kvůli šíření opičích neštovic
Fotografie: unsplash.com
  • Je nahlášeno více než 16 tisíc případů opičích neštovic v 75 zemích světa
  • Generální ředitel WHO v sobotu vyhlásil celosvětový stav zdravotní nouze v důsledku viru
  • Globální stav zdravotní nouze doposud představovala pouze pandemie koronaviru a obrna

Rychle se šířící epidemie opičích neštovic představuje celosvětový stav zdravotní nouze. Ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v sobotu vyhlásil nejvyšší stupeň pohotovosti.


Členové komise, kteří se sešli ve čtvrtek, aby prodiskutovali potenciální doporučení, nehlasovali jednomyslně. Devět členů komise bylo proti a šest pro vyhlášení zdravotní nouze. Rozhodnutí nakonec oznámil novinářům sám ředitel WHO na tiskové konferenci. „Ve světle vývoje opičích neštovic, s více než 16 tisíci hlášenými případy v 75 zemích světa, jsem svolal nouzový výbor. Na základě všech zdravotních kritérií jsem se rozhodl prohlásit tuto situaci za stav ohrožení veřejného zdraví,“ uvedl Tedros Adhanom Ghebreyesus na Twitteru.


Světová zdravotnická organizace uvedla, že největší riziko nákazy je nyní v Evropě. Příznaky nemoci jsou podobné chřipce, doprovází je ale kožní léze. Podle reuters.com je nyní nahlášeno více než 16 tisíc případů nákazy v 75 zemích světa a pět úmrtí v Africe. Zdravotní experti rozhodnutí WHO uvítali. Globální stav zdravotní nouze doposud představovala pouze pandemie koronaviru a pokračující snaha o vymýcení dětské obrny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze