Opičí neštovice se mohly šířit nepozorovaně měsíce i roky

Opičí neštovice se mohly šířit nepozorovaně měsíce i roky
Fotografie: unsplash.com
  • Po celém světě je již potvrzeno 550 případů ve 30 zemích světa
  • Zatím nebyla nahlášená žádná úmrtí v souvislosti s opičími neštovicemi
  • Nejvíce nahlášených případů je ve Spojeném království, Španělsku a Portugalsku

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu ohlásila více než 550 potvrzených případů opičích neštovic ve 30 zemích světa. Opičí neštovice se i nadále šíří po celém světě. Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že náhlý výskyt opičích neštovic v mnoha zemích po celém světě ukazuje, že se virus již nějakou dobu nepozorovaně šíří mimo země západní a střední Afriky, kde se vyskytuje obvykle.


Technická vedoucí WHO v oblasti opičích neštovic Dr. Rosamund Lewis řekla, že se mohl virus přenášet nepozorovaně měsíce i roky. Odborníci šíření viru stále vyšetřují, ale zatím nejsou jasné žádné odpovědi. „Opravdu nevíme, jestli už není příliš pozdě na to, abychom virus zastavili. Světová zdravotnická organizace a všechny členské státy se snaží zabránit dalšímu šíření,“ uvedla Dr. Lewis na tiskové konferenci v Ženevě. Dodala, že sledování kontaktů nakažených a izolace pacientů, kteří mají opičí neštovice, jsou zásadní pro zastavení šíření viru.

Příznaky opičích neštovic obecně vymizí samy. Onemocnění může být ale v některých případech závažné. Zatím nebyla nahlášená žádná úmrtí v souvislosti s virem. „WHO nedoporučuje hromadné očkování, které zatím není potřeba,“ dodala Dr. Lewis.


Podle cnbc.com jsou v Evropě největší ohniska opičích neštovic ve Spojeném království, Španělsku a Portugalsku. Amerika hlásí nejméně 15 případů v devíti státech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze