Oxfordskou laboratoř, která pracovala na studii o COVID-19, zasáhl kybernetický útok

Oxfordskou laboratoř, která pracovala na studii o COVID-19, zasáhl kybernetický útok
Fotografie: unsplash.com
  • Útok byl proveden na oddělení strukturální biologie
  • Napadená laboratoř se přímo nepodílela na vývoji vakcíny s firmou AstraZeneca
  • V budoucnu bude pravděpodobně takových útoků více

Oxfordská univerzita zveřejnila zprávu o tom, že jedna z výzkumných biologických laboratoří byla terčem kybernetického útoku. Laboratoř prováděla výzkum koronaviru. Oxfordská univerzita potvrdila, že útok byl proveden na oddělení strukturální biologie. Událost nyní vyšetřuje Národní centrum pro kybernetickou bezpečnost (NCSC), které je součástí zpravodajské organizace GCHQ.


„Jsme si vědomi incidentu, který ovlivňuje Oxfordskou univerzitu, a pracujeme na tom, abychom přišli na všechny jeho důsledky,“ řekl mluvčí NCSC pro Forbes. Mluvčí Oxfordu potvrdil, že hacknuté přístroje byly používány k čištění a přípravě biochemických vzorků, jako jsou proteiny. Tyto vzorky byly použity při laboratorním výzkumu koronaviru.

Napadená biologická laboratoř se přímo nepodílela s firmou AstraZeneca na vývoji vakcíny proti COVID-19. Podílí se na výzkumu, jak fungují koronavirové buňky a jak lze zabránit jejich šíření. Interpol v loňském roce varoval, že skupiny organizovaného zločinu se pravděpodobně zaměří na data o výzkumu a vývoji vakcín proti COVID-19. Útok na Oxfordské univerzitě může být prvním toho, co lze v budoucnu očekávat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze