I dva roky po prodělání koronaviru může jídlo chutnat jako zkažené

I dva roky po prodělání koronaviru může jídlo chutnat jako zkažené
Fotografie: unsplash.com
  • Porucha detekce pachu, při které mozek nedokáže správně identifikovat přirozenou vůni či pach, se nazývá parosmie
  • Lidem s touto dysfunkcí zapáchají nejen potraviny, ale také toaletní potřeby a ostatní lidé
  • Na parosmii neexistuje lék, ale postupem času se čich i chuť zlepšují

Tisíce lidí, kteří prodělali koronavirus na začátku pandemie, stále zjišťují, že některé potraviny, toaletní potřeby nebo dokonce i jejích blízcí zapáchají. Jedná se o poruchu detekce pachu, při které mozek nedokáže správně identifikovat přirozenou vůni či pach. Tito lidé trpí onemocněním zvaným parosmie.

16letá Milly už druhé Vánoce protrpěla. Při vánoční večeři všechno jídlo zapáchalo. „Sýr, maso, cibule a čokoláda – vše chutnalo a páchlo jako smrt, jako něco shnilého a hnusného,“ uvedla pro bbc.com Milly z anglického města Bolton. Parosmie se u ní objevila v únoru 2021, tři měsíce poté, co prodělala nákazu koronavirem a ztratila čich. Nemoc má vliv nejen na její způsob stravování, ale také na její společenský život a duševní zdraví.


Odhaduje se, že zhruba 65 % lidí, kteří onemocní koronavirem, dočasně ztratí čich (anosmie). U 10 % z nich se rozvine právě parosmie. Některé klinické studie dokonce naznačují, že parosmie postihuje 40 až 50 % lidí s anosmií způsobenou koronavirem. Důvod, proč COVID-19 způsobuje parosmii, stále není zcela jasný. Předpokládá se, že zánět způsobený virovou infekcí může poškodit receptory a nervy v nose, a proto mohou někteří lidí skončit se zkresleným čichovým vnímáním.

Káva, maso, cibule, česnek, vejce a mátová zubní pasta jsou běžnými spouštěči parosmie. Ale je jich mnohem víc. Někteří lidé uvedli, že jim zapáchala také voda tekoucí z kohoutku. Odborníci radí, jak se s parosmií vyrovnat. Lidé by měli jíst potraviny o pokojové teplotě nebo studená jídla. Lepší je vyhnout se smaženým jídlům, pečenému masu, cibuli, česneku, vejcím, kávě a čokoládě, což jsou jedny z nejhorších potravin lidi s touto dysfunkcí. Vyzkoušejte raději nevýrazná jídla, jako je rýže, nudle, neopečený chléb, dušená zelenina a obyčejný jogurt.

Na parosmii zatím neexistuje žádný lék, ale podle vědců se postupem času se čich i chuť zlepšují. Existuje spousta lidí, kteří se tohoto problému zbaví úplně.

Diskuze ke článku
Libor Vit
Libor Vit
COVID-19 jsem prodělal před 26 měsíci, příznaky parosmie trpím již 19 měsíců.
nic se nelepší, je to hnus nemohu svá oblíbená jídla.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze