Dlouhý covid mohou způsobovat pozůstatky viru přežívajícího ve střevech

Dlouhý covid mohou způsobovat pozůstatky viru přežívajícího ve střevech
Fotografie: unsplash.com
  • Studie zjistila, že zbytky koronaviru přežívají ve střevech, kde způsobují chronický zánět
  • Ten snižuje produkci serotoninu, který je důležitý pro komunikaci mezi centrálním nervovým systémem a trávicím traktem
  • Léčbou by tak mohlo být nasazení antidepresiv, které podporují produkci serotoninu

Pandemie koronaviru je již naštěstí za námi, ale někteří si následky této nemoci nesou dodnes. Takzvaný dlouhodobý covid trápí některé lidi i rok po prodělání nemoci a je jedno, jestli se jedná o mladého člověka, nebo starší osobu. Nově zveřejněná studie ukazuje, že zbytky viru covid-19 přežívají ve střevě, kde způsobují chronický zánět a ten snižuje produkci serotoninu. Tento hormon je důležitý pro komunikaci mezi centrálním nervovým systémem a trávicím traktem.

Nedostatečná tvorba serotoninu narušuje komunikaci mezi střevy a mozkem, což může vést k dlouhodobým neurologickým příznakům jako jsou zhoršená paměť, problémy se spánkem, únava a bolesti hlavy. Ačkoliv se může zdát, že mozek a střevo pracují samostatně, není tomu tak. Podle nationalgeographic.com má gastrointestinální nervový systém 500 milionů neuronů a asi 95 % serotoninu je produkováno ve střevech, i když se samozřejmě vytváří i v mozku. Serotonin vytvořený ve střevech může ovlivňovat mozek prostřednictvím neuronových okruhů pomocí nervus vagus.

Vědci na základě těchto zjištění přišli s několika možnostmi, které by mohly dlouhý covid způsobovat. Jedním může být abnormální imunitní reakce, která je spouštěčem infekce. Začali porovnávat hladiny serotoninu u zdravých dobrovolníků a pacientů s dlouhým covidem. Rozdíly byly tak velké, že bylo možné rozpoznat, kdo je zdravý a kdo trpí dlouhodobým covidem.


Kromě toho měli pacienti i jiné hodnoty aminokyselin v krvi než zdraví jedinci. Snížená hladina se ukázala především u aminokyseliny tryptofan, který potřebujeme pro výrobu serotoninu. Studie tak naznačila, že chronický zánět způsobený pozůstatky koronaviru, snižuje vstřebávání tryptofanu z potravy, a to následně může za sníženou hladinu serotoninu.

Výsledky studie tak ukazují, že zvýšení hladiny serotoninu by mohlo být řešením pro léčbu s dlouhodobým covidem, případně i jako prevence. Lékem by tak mohla být běžná antidepresiva jako je Prozac, který zlepšuje náladu zvýšenou produkcí serotoninu v mozku. Při pokusech na myších měl Prozac kladné výsledky, kdy se zlepšilo jejich rozpoznávání a stejně tak tomu bylo po přidání tryptofanu do potravy. Ten měl za následek zvýšení hladiny serotoninu. Aby se však zjistilo, jaký lék a v jaké dávce je pro léčbu dlouhodobého covidu nejvhodnější, bude zapotřebí dalších výzkumů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze