Koronavirus může na některých potravinách přetrvávat až týden

Koronavirus může na některých potravinách přetrvávat až týden
Fotografie: unsplash.com
  • Koronavirus vydrží déle na potravinách s nerovným povrchem, jako je brokolice
  • Nejkratší dobu se virus udrží na pečivu či jablkách
  • Na plastových površích dokáže koronavirus přetrvat i týden

Britští vědci potvrdili, že koronavirus může na některých potravinách připravených k přímé spotřebě přetrvávat i několik dní. Vědci provedli testy pro Úřad pro potraviny Spojeného království Velké Británie a Severního Irska (FSA) a záměrně nanášeli virus na obaly i přímo na potraviny, včetně ovoce, pečiva a nápojových lahví. Vybírali takové potraviny, které lidé mohou konzumovat, aniž by je museli umýt nebo uvařit.

Výsledky testu ukázaly, že u většiny potravin došlo během prvních 24 hodin k výraznému poklesu hladiny viru. Ale v některých případech virus na potravinách přetrvával zhruba týden. „U vysoce infekčního viru, jako je Sars-Cov-2, který se může přenést dotykem kontaminovaných povrchů na obličej, jsou tato zjištění velmi pozoruhodná,“ uvedli vědci pro bbc.com.

„Veřejnost může zajímat zjištění, že virus může za určitých podmínek přetrvávat v infekčním stavu na potravinách a površích potravinových obalů několik dní.“ Vědci ale dodali, že není třeba, aby lidé při manipulaci s potravinami prováděli další opatření – kromě mytí rukou před jejich přípravou a konzumací a oplachování čerstvých potravin, které pomůže odstranit kontaminaci na povrchu.


Vědci do svého testu zahrnuli potraviny, které se často prodávají volně v obchodech s potravinami nebo v pekárnách. Například jablka, papriky, sýry, šunky, olivy, chléb nebo croissanty. Jako testované obaly si vybraly nápojové lahve, kartony nebo plechovky. Množství viru, které na potraviny a obaly nanesli, mělo být podobné takovému množství, které by se na jídlo dostalo, kdyby někdo nakažený v jeho okolí zakašlal nebo kýchnul.

Zdá se, že virus vydrží déle na potravinách s nerovným povrchem, jako je brokolice nebo maliny než na takových, které mají hladkou slupku, jako jsou jablka. „Jablka obsahují ve své slupce přírodní chemikálie, které mohou začít rozkládat virus během několika minut nebo hodin,“ dodali vědci.

Na pečivu virus vydrží sotva pár hodin. Pravděpodobně je to způsobené tím, že je během pečení potřeno vajíčkem, které obsahuje kyselinu arachidonovou, která může mít antivirový účinek. Nejhůře si v testu vedly sýry a čerstvé maso s vysokém obsahem bílkovin a tuku. Kvůli tomu může virus přežít i několik dní. Na plastových površích dokáže koronavirus přetrvat i týden. U kartonů to může být několik dní. U hliníkových plechovek jsou to pravděpodobně jen hodiny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze