Paxlovid a očkování snižují riziko dlouhodobých příznaků koronaviru

Paxlovid a očkování snižují riziko dlouhodobých příznaků koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • Dlouhodobé příznaky koronaviru jsou přetrvávající nebo vracející se zdravotní problémy, které trvají více jak čtyři týdny od nákazy
  • Paxlovid snižuje riziko dlouhodobých příznaků o 26 %
  • Ženy, kuřáci a lidé s nadváhou mají větší pravděpodobnost, že se u nich rozvinou dlouhodobé příznaky viru

Nový výzkum ukázal, že lidé, kteří jsou očkovaní proti koronaviru nebo během nemoci užívají lék paxlovid, mají nižší riziko rozvoje dlouhodobých příznaků nemoci. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemoci (CDC) definuje dlouhodobé příznaky koronaviru jako přetrvávající nebo vracející se zdravotní problémy, které trvají více jak čtyři týdny od nákazy. Podle CDC má 1 z 5 pacientů, kteří prodělali koronavirus ve věku od 18 do 64 let, přetrvávají příznaky infekce.

Kohortová studie zveřejněná minulý týden v JAMA Internal Medicine analyzovala data ze 41 studií, které zahrnují více než 860 tisíc lidí z celého světa. Téměř 250 tisíc lidí, kteří byli očkováni proti koronaviru, mělo poloviční riziko dlouhodobých příznaků než lidé, kteří očkovaní nebyli. „Tato zjištění jsou důležitá, protože nám umožňují lépe porozumět tomu, u koho se mohou vyvinout dlouhodobé příznaky koronaviru, a také nám pomohou obhajovat prospěch z očkování,“ uvedla pro cnn.com spoluautorka studie Dr. Eleana Ntatsaki.


Studie také odhalila, že ženy, kuřáci a lidé s nadváhou mají větší pravděpodobnost, že se u nich rozvinou dlouhodobé příznaky viru. Hospitalizace během nemoci, ale také základní zdravotní problémy včetně astmatu, cukrovky, ischemické choroby srdeční, oslabeného imunitního systému, úzkosti a deprese jsou také spojeny se zvýšeným rizikem dlouhodobého onemocnění. Výsledky studie také ukázaly, že užívání léku paxlovid do pěti dnů od pozitivního testu na covid-19 bylo spojeno s nižším rizikem dlouhodobých příznaků nemoci ve všech věkových skupinách, bez ohledu na očkování nebo nákazy koronavirem. Paxlovid snižuje riziko dlouhodobých příznaků o 26 %. O 47 % snižuje riziko úmrtí v důsledku viru a 24 % snižuje riziko hospitalizace po 30 dnech od nákazy. „Je to skutečně výrazné snížení rizik, které považujeme za důležité,“ uvedl spoluautor studie Dr. Ziyad Al-Aly.

Dr. Ziyad Al-Aly doplnil, že během studie lidé užívali lék na základě povolení k nouzovému užití. To znamená, že ho mohli brát pouze lidé starší 60 let nebo ti, kteří mají zvýšené riziko závažného průběhu onemocnění covid-19. „Když přemýšlíme o tom, zda použít paxlovid, nebo ne, měli bychom myslet nejen na účinnost v akutní fázi, ale také na účinnost při snižování dlouhodobých komplikací infekce.“

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze