Lék molnupiravir nezabrání infekci koronavirem v jedné domácnosti

Lék molnupiravir nezabrání infekci koronavirem v jedné domácnosti
Fotografie: unsplash.com
  • Lék je určený pacientům s rizikem vážného průběhu nemoci
  • Molnupiravir snižuje riziko nákazy virem v jedné domácnosti pouze o 23,6 %
  • V boji s nemocí je navíc účinný pouze na 30 %

Společnost Merck v úterý informovala o výsledcích studie, která se zaměřila na šíření koronaviru v jedné domácnosti. Lék molnupiravir určený k léčbě koronaviru podle výsledků nebyl účinný při snižování rizika nákazy virem u lidí žijících v jedné domácnosti. Stejně tak na tom byla pilulka paxlovid od farmaceutické firmy Pfizer. Ta také nedokázala zabránit šíření koronaviru v jedné domácnosti. Tato dvě antivirotika jsou schválena k léčbě pro pacienty s rizikem vážného průběhu nemoci. Nedávno se však ukázalo, že molnupiravir je v léčbě koronaviru účinný jen na 30 %. V tomto si konkurenční lék paxlovid vede daleko lépe. V boji s nemocí je účinný na 90 %.


Do poslední fáze studie společnosti Merck se zapojilo více než 1 500 účastníků. Rozděleni byli do dvou skupin. První skupina byla v jedné domácnosti s člověkem, který měl alespoň jeden příznak nemoci a byl pozitivně testován na covid-19. Molnupiravir byl dobrovolníkům podáván každých 12 hodin po dobu pěti dnů. Druhá skupina byla také v těsném kontaktu s nakaženým. Tentokrát jim ale bylo podáváno pouze placebo.

„Účastníci léčení pilulkou měli o 23,6 % nižší pravděpodobnost, že se u nich rozvine koronavirus než u těch, kterým bylo do 14. dne podáváno placebo, což nesplnilo hlavní cíl studie,“ uvedla společnosti pro reuters.com.

Tyto špatné výsledky nejsou prvním letošním problémem, který společnost Merck s lékem molnupiravir má. Na začátku ledna Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění (NRL) upozornila na fakt, že v mezinárodní databázi celogenomových sekvenací GISAID je publikováno několik sekvencí různých variant SARS-CoV-2, které lze s největší pravděpodobností přičíst podávání léků na koronavirus s léčivou látkou molnupiravir. Odborníci se obávají, že neuvážené podávání molnupiraviru by tak mohlo vést k vytvoření mimořádné varianty SARS-CoV-2, která by mohla mít závažný epidemický i klinický dopad.

Pilulky paxlovid a molnupiravir od společnosti Pfizer a Merck získaly v prosinci 2021 povolení k nouzovému použití pro pacienty s mírným až středně těžkým průběhem nemoci, kteří byli pozitivně testováni na virus a hrozilo u nich propuknutí těžkého průběhu nemoci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze