Poradci FDA doporučují úplné schválení léku paxlovid

Poradci FDA doporučují úplné schválení léku paxlovid
Fotografie: unsplash.com
  • Přínosy léku převažují nad riziky při léčbě mírného až středně těžkého průběhu koronaviru u dospělých, kteří mají vysoké riziko těžkého průběhu nemoci
  • FDA provede přezkum, který by měl skončit v květnu

Poradci amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv ve čtvrtek hlasovali 16:1 na podporu plného schválení léku paxlovidu od farmaceutické firmy Pfizer a uvedli, že přínosy převažují nad jakýmikoli riziky při léčbě mírného až středně těžkého průběhu koronaviru u dospělých, kteří mají vysoké riziko těžkého průběhu nemoci, včetně hospitalizace a úmrtí.


Před úplným schválením antivirové medikace musí FDA, která se obvykle řídí doporučeními nezávislého poradního výboru, provést vlastní přezkum. Očekává se, že přezkoumání skončí v květnu. „Řekl bych, že kromě kyslíku byl paxlovid pravděpodobně jediným a nejdůležitějším nástrojem v této epidemii a je jím i nadále. Stále máme mnoho skupin pacientů, které mají prospěch z užívání paxlovidu, včetně neočkovaných osob, nedostatečně očkovaných osob, starších osob a dalších, pro které je tento lék velkou pomocí,“ uvedl pro cnn.com člen poradního výboru FDA Dr. Richard Murphy.

„Údaje z klinických studií fáze 2 a 3 podporují účinnost paxlovidu bez ohledu na stav očkování proti koronaviru nebo předchozí nákazu koronavirem,“ uvedl FDA v dokumentu zveřejněném před čtvrtečním setkáním.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze