Léčivý přípravek Evusheld není účinný proti většině subvariant koronaviru

Léčivý přípravek Evusheld není účinný proti většině subvariant koronaviru
Fotografie: AstraZeneca
  • Evusheld není účinný proti 93 % subvariant koronaviru
  • Léčivý přípravek není účinný ani proti subvariantám BQ.1, BQ.1.1 a XBB
  • Evusheld užívají pacienti po chemoterapii a transplantaci orgánů

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve čtvrtek stáhl z prodeje léčivý přípravek farmaceutické firmy AstraZeneca Evusheld. Tento léčivý přípravek je určen lidem, kteří nemohou ze zdravotních důvodů dostat vakcínu proti koronaviru. FDA stáhl Evusheld z prodeje, protože není účinný proti 93 % subvariant koronaviru, které se v současné době nejvíce šíří Spojenými státy.

Evusheld není účinný ani proti subvarintám BQ.1, BQ.1.1 a XBB. „Dnešní opatření k omezení používání přípravku Evusheld zabraňuje vystavení pacientů možným vedlejším účinkům přípravku Evusheld, jako jsou alergické reakce, které mohou být potenciálně závažné,“ uvedl Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v prohlášení. Lidé s oslabeným imunitním systémem, jako jsou pacienti po chemoterapii a transplantaci orgánů, jsou ve skupině nejzranitelnějších vůči závažnému onemocnění způsobeným koronavirem. Mnozí užívají Evusheld jako další možnost ochrany, protože u nich vakcíny nespouštějí dostatečně silnou imunitní odpověď. Evusheld se užívá jako preventivní ochrana proti koronaviru. Je kombinací dvou léčivých látek – tixagevimabu a cilgavimabu. Užívá se ve dvou dávkách každých šest měsíců.


Od chvíle, kdy FDA v prosinci 2021 schválil Evusheld, byl v Americe distribuováno více než milion dávek tohoto přípravku. Zhruba 720 tisíc dávek už bylo pacientům podáno. V současné době neexistuje žádný lék, který by mohl Evusheld nahradit. „Doufali jsme, že postupem času, jak pandemie pokračovala, a jak pokračoval náš boj proti viru, budeme rozšiřovat nabídku léků. Ale kvůli nedostatku financí se naše nabídka ve skutečnosti zmenšila a v ohrožení jsou ti nejzranitelnější,“ uvedl pro cnbcn.com Dr. Ashish Jha, vedoucí pracovní skupiny v Bílém domě.

Prezident USA Joe Biden vzkázal lidem s narušeným imunitním systémem, aby se poradili se svým lékařem. „Nové varianty koronaviru mohou mohou být proti stávající ochraně imunní. To bohužel znamená, že letos v zimě mohou být lidé se špatnou imunitou v ohrožení. Vyzývám vás, abyste se poradil se svými lékaři o správných krocích, jak se chránit, a podnikněte zvláštní opatření,“ uvedl prezident Joe Biden.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze