Placení mobilem je stále oblíbenější. Platí tak již čtvrtina Čechů

Placení mobilem je stále oblíbenější. Platí tak již čtvrtina Čechů
Fotografie: unsplash.com
  • 28 % lidí platí mobilním telefonem, aby nemuseli hledat kartu
  • Stoupá také zájem o placení chytrými hodinkami
  • Průzkum odhalil, že by lidé uvítali i platební prsten či implantovaný čip

Návyky Čechů se mění. Zatímco dříve bylo nemyslitelné vyrazit z domova bez peněženky, dnes tak činí čtvrtina obyvatel Česka. Peněženku vystřídal chytrý mobilní telefon, který vlastní devět z deseti Čechů. Z nejnovějšího průzkumu společnosti Mastercard vyplývá, že 28 procent lidí platí mobilem, protože nejsou ochotni vytáhnout kartu z peněženky nebo peněženku z kapsy či kabelky a 21 procent mobilem zaplatí, protože ho má v ruce při stání ve frontě v obchodě. Popularita placení mobilem či chytrými hodinkami stoupá v Česku rok od roku. Zatímco před čtyřmi lety zaplatilo někdy mobilem pouhých 19 procent respondentů, loni už to bylo 39 procent z nich.

Tokenizované platební karty v nejrůznějších nositelných zařízeních se v posledních několika letech staly novým tržním standardem. Zákazníci totiž při placení upřednostňují ty metody, které jsou nejpohodlnější a nejrychlejší – a v případě hodinek nebo chytrého telefonu odpadá i zadávání kódu PIN u vyšších částech. Trend jasně směřuje k tomu, že lidé budou mít k dispozici celou řadu platebních nástrojů. Z našich průzkumů víme, že už 12 procent Čechů využívá dvě a více nositelných zařízení, nejčastěji hodinky a mobil, a platí intuitivně tak, jak je to pro ně v daný okamžik nejjednodušší. Rychle roste i podíl těch, kteří fyzickou kartu vůbec nevyžadují,“ řekl Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

I když lidé při sobě stále hotovost nosí, vnímají ji především jako pojistku, že budou moci zaplatit i tam, kde bezhotovostní platby stále nepřijímají. Když lidé vyráží z domova, nejčastěji mají s sebou mobilní telefon (87 procent) a platební kartu (74 procent). Peněženku pak u sebe nosí 70 procent lidí.

Placení mobilem

Když se vybije telefon

Přibývá zákazníků, kteří nosí na zápěstí chytré hodinky a používají je i k placení. V roce 2020 vlastnilo chytré hodinky pouze 16 procent Čechů, loni už to bylo 32 procent. Stále více lidí také používá nositelnou elektroniku na placení – loni to bylo 12 procent lidí. Téměř čtvrtina z nich (24 procent) přitom platí hodinkami kdykoliv mají tu možnost. Zákazníci platí hodinkami také v případě, že u sebe nemají mobilní telefon, chtějí zaplatit rychleji nebo je to jednodušší než jiné způsoby placení.

Nejčastějším důvodem, proč lidé chytrými hodinkami neplatí je fakt, že zrovna jejich model nepodporuje technologii NFC, která je k provedení platby nezbytná. Zájem je v Česku ale i o jiná platební zařízení. Téměř čtvrtina lidí (22 procent) by ráda vyzkoušela platební prsten. Jako výhody spatřují, že je stále dostupný na ruce, nemusí se nabíjet, jednoduše se používá a je cenově velmi dostupný v porovnání s ostatními chytrými přístroji. Téměř desetina lidí (7 procent) by ráda platila implantovanými čipy, kdyby měli tu možnost.

Platba mobilem

Banka se z počítače přesouvá na mobil

V posledních letech se výrazně proměňuje i způsob používání internetového bankovnictví. Klienti bank se i zde přesouvají k mobilním telefonům, které se pro ně stávají primární branou k penězům. Před čtyřmi roky používalo mobilní bankovnictví 46 procent klientů, loni to bylo už 73 procent. Nejčastějším argumentem, proč zákazníci zůstávají u počítače, je spokojenost s využíváním běžného internetového bankovnictví. V posledních letech naopak klesá podíl lidí, kteří se bankovnictví v mobilu vyhýbají kvůli obavám ze zneužití svých osobních dat nebo ze ztráty finančních prostředků z účtu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze