Cestující v MHD jsou zvyklí platit jízdné kartou. Tuto možnost nabízí už 18 měst

Cestující v MHD jsou zvyklí platit jízdné kartou. Tuto možnost nabízí už 18 měst
Fotografie: unsplash.com
  • Bezhotovostní nákup jízdenek v MHD již několik let stoupá
  • Aktuálně je možné jízdné touto formou zaplatit už v 18 městech a další tři přibudou
  • Platba kartou je pro cestující rychlejší a zároveň dopravní podnik ušetří na nákladech spojených s jízdným

Zaplatit jízdné přímo ve voze MHD – to už je dnes realita pro cestující téměř ve všech velkých českých městech. Podle zjištění Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) obliba bezhotovostních plateb v MHD v posledních letech neustále stoupá, díky zjednodušení celého procesu se některým dopravcům dokonce zvyšuje počet prodaných jednorázových jízdenek.

Čím dál víc lidí také využívá pro nákup jízdenek (časových nebo jednorázových) přes e-shopy dopravních podniků, aplikace na chytrých telefonech nebo SMS jízdenky. Všechny tyto nákupy samozřejmě probíhají také bez hotovosti. V 11 městech lze kartou zaplatit dokonce i pokutu revizorovi.

Platbu kartou při nákupu jednorázových jízdenek preferují cestující ve většině měst, kde je taková platba možná. V rámci našeho sdružení je to 18 dopravních podniků, další tři tuto službu plánují zprovoznit v nejbližší době,“ uvádí předseda SDP ČR Tomáš Pelikán, který je zároveň ředitelem Dopravního podniku města Pardubic.

Právě v Pardubicích nainstalovali do všech vozů platební terminály v roce 2021 a cestující motivují k využití tohoto způsobu nákupu. „Benefitem pro cestujícího při platbě kartou je zvýhodněný tarif oproti papírové jízdence nebo platbě u řidiče. Nákup kartou aktuálně tvoří 56 % z celkového nákupu jednorázových jízdenek a i nadále se chceme k bezhotovostním platbám posouvat,“ vysvětluje Tomáš Pelikán.

Vzhledem k tomu, že si Češi velice oblíbili placení chytrými telefony a hodinkami, v čemž patříme k top zemím světa, je dobře, že se neustále rozšiřují možnosti, kde mohou tímto způsobem platit. Naším úkolem ve Visa je umožnit lidem platit tak, jak chtějí, a uspokojit poptávku po bezkontaktních, mobilních a online platbách. Zároveň z průzkumů a praxe vyplývá, že zavedení digitálních plateb přímo v dopravních prostředcích šetří dopravcům až 30 % nákladů spojených s jízdným,“ uvádí Petr Polák, country manager Visa pro Českou republiku.

Dopravní podniky kopírují obecný trend a snaží se nákup jízdenek, ať už jednorázových nebo časových, svým zákazníkům co nejvíce usnadnit. Průkopníkem v oblasti elektronického odbavení je Dopravní podnik Ostrava, který se jako první dopravní podnik v republice kompletně vzdal všech papírových jízdenek. „Jako první v republice jsme také už od roku 2016 umožnili našim cestujícím koupit jízdné bezkontaktní platební kartou přímo ve voze. Následně jsme na začátku roku 2020 zrušili všechny papírové jízdenky. Ve vozech tak cestující mohou zaplatit za jízdné bezkontaktní platební kartou, nebo kreditní jízdenkou. Bezkontaktní platební kartou ve vozech MHD v Ostravě dnes platí 73 % cestujících, a například při velkých hudebních festivalech se ukazuje, že díky jednoduchosti je tento způsob odbavení velmi efektivní,“ říká ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

tramvaj

V Brně pojmenovali systém placení kartou ve voze, který funguje od července 2020, Pípni a jeď. „Jízdenky koupené prostřednictvím této služby činí téměř 25 procent celkových tržeb a tento poměr stále roste. Naopak klesá zájem o papírové jízdenky a o SMS jízdenky. Od cestujících stále sbíráme na službu Pípni a jeď pozitivní zpětnou vazbu za její jednoduchost a pohodlnost. I přes naše počáteční obavy si ji chválí i starší cestující,“ potvrzuje Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

Přechod od bankovek k platební kartě je patrný také na přepážkách předprodeje jízdních dokladů. I tady už dnes převládá platba kartou, prostřednictvím které se uskuteční zhruba 55 % prodejů. A jednodušší je v některých městech i placení pokuty revizorovi. Například Dopravní podnik hl. m. Prahy umožňuje cestujícím platit přirážku na místě kartou od roku 2019. Tímto způsobem je uhrazeno 70 % všech přirážek zaplacených na místě kontroly.

Kde koupíte jízdenku kartou přímo ve voze MHD:

Brno, České Budějovice, Děčín, Hradec Králové, Chomutov-Jirkov, Jihlava, Karlovy Vary, Liberec, Mariánské Lázně, Mladá Boleslav, Opava, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Praha, Tábor, Ústí nad Labem a ve vozech Dopravní společnosti Ústeckého kraje. Zavedení systému je v plánu: Most-Litvínov, Olomouc, Zlín-Otrokovice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze