Po celém Česku proběhla Noc vědců. Jaká byla?

Reportáž
Po celém Česku proběhla Noc vědců. Jaká byla?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Instituce zapojené do akce měly otevřeno až do půlnoci
  • V Brně jsme zavítali na Mendelovu univerzitu a Univerzitu obrany
  • K dispozici byli na místech studenti, kteří poskytovali výklad a vysvětlení

V pátek 6. října jste mohli po celé České republice navštívit univerzity, hvězdárny, specializované ústavy a další instituce, kde vám vědci přiblížili obor, jemuž se věnují. Na výběr bylo opravdu nespočet míst v každém kraji a každý si našel to, co ho zajímá. Program byl určený jak dospělým, tak dětem a ačkoliv byly budovy veřejnosti zpřístupněny až do půlnoci, nedalo se stihnout vše. My jsme se vydali v Brně na Mendelovu univerzitu a zašli jsme i na Univerzitu obrany.

Mendelova univerzita v Brně

Na toto místo jsme šli jako první, a to hned na 18:00, kdy akce začínala. U vstupu jsme obdrželi leták s rozpisem a mapkou areálu. Pokud bychom chtěli vidět vše, nestihli bychom to ani do půlnoci, proto jsme se vydali jen na místa, která nás zaujala nejvíce. Nejdříve jsme se podívali do učebny, kde byl vystaven nejrůznější hmyz. Toto místo pravděpodobně nebylo součástí akce, ale rozhodně stálo za vidění.

Následně jsme se přesunuli na Tajemné vůně přírody a Jaké tajemství skrývá voda? Zde jsme si mohli prohlédnout zkumavky s vodou, která byla odebrána z různých míst Brna a pomocí lakmusového papírku zjistit, zda je, co se týče pH, vhodná k pití. Poté nám student univerzity vysvětlil, jak fungují hráze a co dělat, pokud spadnete pod jez. Nakonec jsme si přivoněli k několika lahvičkám a měli rozpoznat, k jakému stromu vůně patří.

Později jsme se přemístili k potravinám, kde byla znázorněna nezdravá jídla a čím je můžeme nahradit, nebo jste se mohli podívat na to, kolik „skrytého“ cukru najdete v minerálkách a nápojích pro děti. U každé ukázky vždy někdo stál, kdo vám zodpověděl případné dotazy, a to jednoduchou formou tak, aby to bylo snadno pochopitelné pro všechny. Co nás překvapilo, byla 3D tiskárna, která tiskla čokoládové postavičky.

3D tiskárna na čokoládu

Podívali jsme se i na stavbu kostí zvířat chovaných pro maso či mléko, a to včetně jejich orgánů. Mohli jsme tak vidět, tak má například kráva poskládané všechny čtyři žaludky, nebo jak vypadají rohy kozla. Nakonec jsme ještě vyzkoušeli svůj zrak a snažili se seřadit zkumavky jedné barvy od nejsvětlejší po nejtmavší.

Univerzita obrany

Zde jsme si otestovali úroveň stresu, kdy nám měřili po dobu 5 minut pulz a na základě toho se zobrazily údaje o tepu, propustnosti cév a jak moc je naše tělo celkově ve stresu. Poté jsme si na počítači vyzkoušeli test na kognitivní a psychomotorické dovednosti, kde jsme hledali slova, nebo si měli zapamatovat určitý počet předmětů a později je určit.

Letecký simulátor

Zúčastnili jsme se také kvízu, který byl zaměřen na fyziku a pak se šli podívat na tanky, které ačkoliv jsou velké, tak uvnitř najdete velmi stísněný prostor. A nakonec jsme stihli letecký simulátor, kde studenti ukazovali, jak se létá s helikoptérou a letadlem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze