V pátek po celé ČR proběhne Noc vědců. Kam se můžete zdarma podívat?

V pátek po celé ČR proběhne Noc vědců. Kam se můžete zdarma podívat?
Fotografie: unsplash.com
  • 6. října proběhne již devatenáctý ročník této akce
  • Po celé České republice můžete navštívit vědecké laboratoře, hvězdárny, simulátory a další
  • Akce je vhodná jak pro dospělé, tak pro děti různých věkových kategorií

V České republice se můžete od roku 2005 podívat zcela zdarma do vědeckých ústavů, univerzit, hvězdáren a dalších institucí, které se zabývají vědou. Můžete tak nahlédnout do oblastí, které vás zajímají, nebo o kterých naopak nevíte vůbec nic. Noc vědců je určená dětem i dospělým, kdy mohou po celé České republice nahlédnout do hloubky témat jako jsou mikrobiologie, fyzika, vesmír, biologie, výživa, energetika, geologie a další. Každý kraj či město nabízí mnoho možností, kam můžete zajít. Představíme tedy alespoň některé z nich. Celý program pak najdete na nocvedcu.cz.

Praha

Zde můžete s dětmi do 18 let navštívit mezinárodní školu programování Logiscool, která nabízí zkušební lekce programování. Otevřen pro vás bude také Fyzikální ústav AV ČR, kde můžete navštívit několik komentovaných ukázek a ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském, a.s. zase můžete zajít na tajemnou ochutnávku nápojů. Hvězdárna Ďáblice nabízí program s hrami, soutěžemi a kvízem a pokud vás zajímá, co všechno dokáží chirurgové zašít a chcete si to vyzkoušet, navštivte 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy – Ústav anatomie.

Brno

Pokud jste z Jihomoravského kraje, budete muset zajet do Brna, kde můžete zajít na pátrací hru pro děti i dospělé do Ústavu fyziky materiálů AV ČR. Mendelova univerzita nabízí přednášku Tajemství zvířat, Záhady a mýty u potravin, Osárium: tajemný svět kostí, Jaká tajemství skrývá voda a desítky dalších. V Centru translační medicíny ICRC se zase můžete dozvědět něco o imunitě a zajít můžete i na chemickou show do Fakulty chemické.


Plzeň

V Plzni můžete zajít do Západočeské univerzity, kde se dozvíte něco o léčbě zvukem a Fakulta strojní a Fakulta ekonomická ZČU nabízí prezentaci a vědeckou show s názvem Tajemství robotiky a virtuální reality. V Plzni a Rokycanech můžete zajít do místní hvězdárny kde nabízí prezentaci Odhalte tajemství Vaší hvězdy!

Ostrava

V Ostravě můžete navštívit Geologický pavilon, kde si můžete poslechnout co je hluboko pod Ostravou. Pokud vás zajímá virtuální realita a superpočítače, pak nevynechejte Superpočítačové centrum IT4Innovations. A můžete zajít také na přednášku Tajemství soběstačného bydlení a mobility, kterou pořádá Technická univerzita v Ostravě v budově CPIT.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze