Co s vysloužilým robopsem? Sony pro ně spouští pěstounský program

Co s vysloužilým robopsem? Sony pro ně spouští pěstounský program
Fotografie: Sony
  • Sony v Japonsku spustilo program pro robopsy Aiobo, kteří už nebaví své majitele
  • Ve svém druhém životě zamíří například do nemocnic nebo domovů seniorů

Robotický pes Aibo je mezi roboty opravdovou celebritou. Už na začátku století ohromoval nejen svou propracovanou robotikou, kdy se do jeho drobného těla vešlo osmnáct kloubů, ale také náznaky umělé inteligence, které mu pomáhaly stejně jako skutečnému psovi poslouchat povely nebo projevovat emoce. Taková robotická hračka vás přišla zhruba na tolik, jako ojetý automobil, ale to psovi na popularitě neubralo. Původní verze se prodávala do roku 2006, v roce 2018 pak Sony celý nápad oživila a přišla s modelem ERS-1000.

Pět let je u spotřební elektroniky dost dlouhá doba, takže z mnohé z těchto kusů už nebudou v perfektním stavu, případně už se omrzely a práší se na ně někde ve sklepě. Společnost Sony Japan proto spouští program „Aibo foster parent“, který pomáhá majitelům zařízení ERS-1000, kteří zrušili svůj plán Aibo Cloud, darovat toto zařízení na dobročinné účely.

Podle tiskového oznámení bude Sony testovat a opravovat jednotky ERS-1000 darované do programu a poté je poskytne zdravotnickým zařízením, domovům důchodců a dalším organizacím, které by mohly mít z psích robotů pro emocionální podporu prospěch. Společnost Sony uvádí, že plánuje účtovat „pěstounům“ Aiba za tuto službu nezveřejněný poplatek, a poznamenává, že některé dary mohou být použity na pomoc při údržbě a opravách dalších jednotek Aibo v závislosti na jejich stavu.

I když Aibo nebyl původně navržen pro emocionální podporu, lze snadno pochopit, proč může zastat i tuto funkci. Stejně jako skutečný pes reaguje na hlas a dotyk, má dokonce speciální senzory pro mazlení. Je vybaven kamerou, která mu pomáhá rozpoznat členy rodiny. Pro lidi, kteří si různých důvodů nemohou dovolit živého psa, to bude určitě vítané rozptýlení, nehledě na to, že se tak zmenší množství elektronického odpadu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze