Podaří se první soukromé společnosti přistát na Měsíci? Dívejte se večer živě

Podaří se první soukromé společnosti přistát na Měsíci? Dívejte se večer živě
Fotografie: Intuitive Machines
  • Přistání je naplánováno na 23:30 SEČ, NASA bude živě vysílat od 22:00
  • Modul je aktuálně na oběžné dráze Měsíce a je 92 km nad jeho povrchem
  • Odysseus přistane na jižním měsíčním pólu, u kráteru Malapert A

Dnes večer se pokusí přisát lunární modul společnosti Intuitive Machines na Měsíci. Po pouhých sedmi dnech se přiblížil k jeho povrchu a ve 23:30 středoevropského času by měl dosednout do oblasti jižního měsíčního pólu u kráteru Malapert A. NASA začne přistání vysílat živě od 22:00.

Společnost včera informovala, že Odysseus, jak je pojmenovaný modul Nova-C, vstoupil včera na oběžnou dráhu Měsíce. Doposud uletěl více jak milion kilometrů a zůstává v perfektním stavu. Pokud nedojde k anomálii během přistávání, dá se očekávat, že se přistání povede. Modul se aktuálně nachází přibližně 92 km nad měsíčním povrchem a sestupovat by měl začít po 22. hodině.

Pro NASA je úspěšnost této mise důležitá, jelikož modul veze hned šest jejích užitečných zatížení. Veškeré přístroje budou sloužit pro budoucí mise Artemis. Bylo tomu tak i s modulem Peregrine, který však misi nedokončil kvůli ztrátě pohonné hmoty. NASA tak přišla o několik přístrojů, které byly na jeho palubě.


Společnost Intuitive Machines spadá do iniciativy Commercial Lunar Payload Services (CLPS), která má pomoci s dovozem užitečného zatížení na měsíční povrch. Nejrůznější přístroje totiž budou potřebovat astronauti, kteří budou na Měsíci pracovat a dlouhodobě žít. Tato zakázka byla dle popisu NASA udělena v roce 2019. Lunární modul odstartoval z Kenedyho vesmírného střediska na Floridě 15. února na vrcholu rakety Falcon 9 a kromě přístrojů NASA veze i dalších šest užitečných zatížení pocházejících od soukromých firem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze