Lunární modul Peregrine shořel v zemské atmosféře

Lunární modul Peregrine shořel v zemské atmosféře
Fotografie: Astrobotic
  • Poslední kontakt Astrobotic zaznamenal včera ve večerních hodinách
  • Čeká se však ještě na potvrzení od nezávislých úřadů

Společnost Astrobotic vyslala do vesmíru 8. ledna lunární modul Peregrine, který měl na konci února přistát na Měsíci. Stala by se tak první soukromou společností, které by se to podařilo. Bohužel však po startu došlo k anomálii následované velkým únikem pohonných hmot. Tato mise byla důležitá i pro NASA, jelikož lander v sobě nesl i několik přístrojů. Informace tak měly posloužit i pro budoucí mise Artemis. To se ale bohužel nestane.

Již dříve Astrobotic informoval, že Peregrine se k Měsíci nedostane a navedou jej zpět k Zemi, kde shoří v atmosféře. Toto rozhodnutí padlo i z důvodu, aby v cislunárním prostoru nezůstal nekontrolovatelně létat, čímž by mohl ohrozit další kosmické lodě. Pomocí zbývajících pohonných hmot tak pozemní tým nasměroval kosmickou loď zpět k Zemi, aby vstoupila zpět do zemské atmosféry.


Peregrine s Astorobic ztratil kontakt včera před 22. hodinou, přičemž se předpokládá, že modul shořel v atmosféře jen několik minut poté nad jižním Pacifikem. Společnost však na sociální síti X uvedla, že ještě čeká na nezávislé potvrzení o tom, že lander skutečně dokončil svůj kontrolovaný návrat do atmosféry.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze