Podívejte se na kompletní rozborku brýlí Apple Vision Pro. Jak vypadají zevnitř?

Podívejte se na kompletní rozborku brýlí Apple Vision Pro. Jak vypadají zevnitř?
Fotografie: Apple
  • Kompletní rozebrání brýlí je velmi náročné z hlediska času i potřebných zkušeností
  • K odpojení některých částí je potřeba nástroj na vytažení SIM

Chytré brýle Apple Vision Pro se oficiálně začaly prodávat na americkém trhu 2. února, a tak se vcelku logicky začínají objevovat první podrobnější recenze plynoucí přímo z uživatelských zkušeností, ale také „rozborky“. Mezi zkušenými matadory v oboru technických rozborek figuruje také společnost iFixit, která nám tak nyní přináší kompletní ukázku toho, co se uvnitř tohoto technologického zázraku vlastně ukrývá. Jak použité konstrukční řešení a opravitelnost Apple Vision Pro odborníci z iFixit zhodnotili?

Potřeba jsou šroubováky i teplovzdušná pistole

Zřejmě nejjednodušším krokem v rozborce brýlí je odepnutí kabelu spojujícího baterii a brýle. U baterie dojde k „odemknutí“ konektoru zasunutím nástroje pro vytažení SIM, jenž se běžně používá u iPhonů či jiných moderních smartphonů. Samotná baterie (či powerbanka) má hmotnost 362 gramů, což je jeden z důvodů, proč není integrována přímo v brýlích. Velmi pěkně je také zpracované odpojení textilního úchytného systému od brýlí. Dalším krokem je odstranění výplně, která je v kontaktu s obličejem uživatele a také odmontování prvku blokujícího okolní světlo. Na řadě jsou „nožky“ brýlí, které lze rovněž odmontovat pomocí nástroje na vytažení SIM. Následně dojde k tomu nejobtížnějšímu, což je rozborka samotného těla brýlí, tedy části, kde je ukryt čipset, displeje, čočky a další.


K tomu je potřeba sada vcelku standardních nástrojů pro rozborky, jako je teplovzdušná pistole a různá „udělátka“ pro bezpečné odlepení skla. Odstranění zaobleného skla odhalí překvapivě další sklo, kde jsou však i patrné kamery. Táto část má v sobě rýhy, které jsou ve skutečnosti lentikulárními čočkami. Díky nim je možné vytvořit 3D efekt, neboť každé oko vidí objekt z mírně jiného úhlu. Při oddělaní další komponenty, tentokrát z vnitřní části, kde se nachází obličej uživatele, si lze všimnout nutnosti použít torxový šroubovák T5. Ve zbytku videa můžeme vidět nespočet konektorů, ale také ukrytou dvojici větráčků. Celkově je rozborka (a tedy i opravitelnost brýlí) obtížná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze