Podle nové studie způsobuje subvarianta omikronu BA.2 těžší průběh nemoci

Podle nové studie způsobuje subvarianta omikronu BA.2 těžší průběh nemoci
Fotografie: unsplash.com
  • Podle vědců může třetí dávka vakcíny proti koronaviru posílit imunitu a snížit pravděpodobnost nemoci po nákaze o 74 %
  • Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) subvariantu bedlivě sleduje
  • Subvarianta BA.2 by měla být považována za samostatnou variantu koronaviru

Subvarianta omikronu BA.2 se nejen šíří rychleji než BA.1, ale také způsobuje vážnější průběh nemoci. Může být také imunní vůči vakcínám. Nová studie z Japonska ukazuje, že může být stejně nebezpečná jako varianta delta. Podle vědců třetí dávka vakcíny proti koronaviru posílí imunitu a sníží pravděpodobnost nemoci po nákaze o 74 %.


Výsledky studie byly nejdříve zveřejněné na biorxiv.org, aby se k ní mohli vyjádřit nezávislí odborníci. Takové hodnocení zvyšuje kvalitu výzkumu a urychlí sdílení studie. Až poté bude publikovaná v některém z lékařských časopisů. „Subvarianta omikronu BA.2 může být horší než BA.1. Může být také nakažlivější a mít vážnější průběh nemoci,“ uvedl doktor Daniel Rhoads, který studii přezkoumal.

Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) subvariantu bedlivě sleduje. „Neexistuje žádný důkaz o tom, že by BA.2 byla závažnější než BA.1. CDC stále monitoruje všechny varianty, které se šíří po celém světě. I nadále budeme kontrolovat nové údaje o závažnosti onemocnění, jako je tento,“ uvedla ředitelka CDC doktorka Rochelle Walensky.


Varianta BA.2 je ve srovnání s původní verzí koronaviru objevenou ve Wu-chanu vysoce zmutovaná. Má také desítky mutací, které se liší od původního omikronu. Výzkumnice Kei Sato, která se na studii podílela, uvedla v rozhovoru pro cnn.com, že by subvarianta BA.2 měla být považována za samostatnou variantu koronaviru. S tímto tvrzením souhlasí i viroložka z Washingtonské univerzity Deborah Fuller, která studii také přezkoumávala. „Vypadá to, že zde máme nové písmeno řecké abecedy,“ uvedla viroložka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze