Policejní robotický pes putoval „do útulku“ kvůli negativní odezvě veřejnosti

Policejní robotický pes putoval „do útulku“ kvůli negativní odezvě veřejnosti
Fotografie: Boston Dynamics
  • Policie v New Yorku nasadila do služby robota od Boston Dynamics
  • Dočkal se kritiky ze strany veřejnosti i politiků
  • Jeho testovací nasazení tak skončilo předčasně

Roboti od Boston Dynamics jsou velice populární, nejspíše právě proto, že vzhledem připomínají nejlepšího přítele člověka. Rozhodně nejde jen o hračku, která má demonstrovat technologické možnosti, ale o skutečného pomocníka, který se vrhne všude tam, kde by to bylo pro lidského pána příliš nebezpečné.


Není tedy divu, že se jako první dostal do služby v ulicích New Yorku, kde jej v posledních pěti měsících potkávali hlavně obyvatelé Manhattanu a Bronxu. Podle thenextweb.com zaplatila policie za pronájem robota za období od prosince do srpna 94 tisíce dolarů, tedy asi 2 miliony korun.


Těžko říct, zda to bylo kvůli vysoké ceně, nebo na lidi špatně působil i poněkud hrozivý vzhled, ale tento „pejsek“ se na rozdíl od svých živých vzorů vlídného přijetí nedočkal. Kritiku sklidil nejen ze strany veřejnosti, ale například od kongresmanky Alexandrie Ocasio-Cortezové, která naznačuje, že jsou nejmodernější technologie zneužívány proti znevýhodněným komunitám, namísto toho, aby jim pomáhaly.

Ještě před skončením zkušebního období tak bude policejní robopes stažen ze služby a bude si hledat nové zaměstnání. Mluvčí newyorské policie nad tím jen nechápavě krčí rameny, protože roboti jsou zde ve službě využíváni přes padesát let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze