Policie udělala razii na marihuanové farmě. Neuvěříte, co našli místo drog

Policie udělala razii na marihuanové farmě. Neuvěříte, co našli místo drog
Fotografie: Ethan Wilkinson, unsplash.com
  • Opuštěná budova vykazovala velkou spotřebu energie
  • Zásah však odhalil zařízení na těžbu Bitcoinů

Protože je obchodování s marihuanou ve většině evropských zemí nelegální, připomíná její pěstování hru na kočku a na myš s policií a zločinci. Venkovní produkce je kvůli vysoké hustotě zalidnění nemyslitelná, a tak většina produkce pochází z vnitřních pěstíren, kde se používá umělé osvětlení, hydroponie a další pokročilé metody.

Cryptominer

Takové počínání má však charakteristické znaky, na které se zaměřují bezpečnostní složky, stejně jako jedno oddělení britské policie ve West Midlands. Když se v jejich hledáčku objevila zdánlivě opuštěná průmyslová budova s extrémní spotřebou energie, upoutalo to jejich pozornost. Když hlídky zaznamenaly zvýšený pohyb lidí a dron masivní tepelné vyzařování, bylo to dost na soudní povolení k zásahu. Překvapené policisty však na místě nečekala ani jedna rostlina. Namísto toho našli asi tisícovku strojů určených pro těžbu Bitcoinu. Tady by mohl celý příběh skončit, přesto však těžařské vybavení zabavila policie. Elektřina byla totiž do objektu zavedena nelegálně, čímž měla vzniknout škoda ve výši tisíců liber.

Cryptominer

Na první pohled úsměvná historka opět otevírá diskuzi o energetické spotřebě kryptoměn. Jen samotný Bitcoin stál podle odhadů za 0,25 % celosvětové spotřeby elektřiny v roce 2019, s čímž souvisí i jeho ekologická stopa.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze