Posádka ponorky Titan znala rizika při ponoru k Titaniku, uvedla pracovnice OceanGate

Posádka ponorky Titan znala rizika při ponoru k Titaniku, uvedla pracovnice OceanGate
Fotografie: unsplash.com
  • Ponorka se vydala k vraku Titaniku 18. června minulého roku
  • Jen necelé dvě hodiny od ponoru ztratil operátor kontakt s ponorkou
  • Podle bývalé zaměstnankyně OceanGate ale posádka znala možná rizika spojená s tak hlubokým ponorem

18. června minulého roku pětičlenná posádka nasedla do ponorky Titan a vydala se směrem k vraku Titaniku. Tam ale bohužel nedorazila – už necelé dvě hodiny po ponoru ztratila ponorka kontakt s operátorem OceanGate a v tu chvíli začala záchranná akce, jelikož posádka měla zásoby kyslíku asi na 96 hodin. Snaha nalézt ponorku před udušením posádky se ale bohužel nakonec ukázala jako zbytečná, jelikož ponorka implodovala.

Příčiny nehody se stále vyšetřují a ve čtvrtek byla ke slyšení předvolána dřívější zaměstnankyně OceanGate Renata Rojasová, která se ke katastrofě vyjádřila. Ona sama se zúčastnila dvou zkušebních ponorů, takže přesně věděla, jaká rizika tak hluboký ponor přináší. „Byli prostě velmi šťastní, že šli, to je to, co si pamatuji. Nikdo nebyl opravdu nervózní. Byli nadšení z toho, co uvidí,“ uvedla podle abcnews.com při slyšení Rojasová.

Nic před ponorem podle ní nenasvědčovalo tomu, že by ponorka měla implodovat. Dle jejích slov šly přípravy hladce a navíc přálo i počasí. Posádka byla informována o všech rizicích spojených s tak hlubokým ponorem. Ponorka se měla vynořit kolem 15. hodiny místního času a Rojasová uvedla, že i o dvě hodiny později se předpokládalo, že je vše v pořádku, a to i přesto, že neměli od posádky žádné zprávy. Podle ní je zpravidla na pozorování Titaniku vyhrazena hodina či dvě, ale bylo možné, že si posádka pobyt u vraku Titaniku prodloužila, a proto se v tu dobu ještě nikdo příliš nestrachoval.


Když ale ani tři hodiny poté, co se měla ponorka vynořit, nebyla na hladině nalezena, byla ztráta nahlášena kanadské pobřežní stráži. Trosky Titanu pak byly objeveny až po čtyřdenním pátrání, kdy již bylo jasné, že je posádka mrtvá. Tu tvořil generální ředitel a zakladatel společnosti OceanGate Stockton Rush, francouzský potápěč a pilot ponorek Paul Henri Nargeolet, britský podnikatel Hamish Harding, pákistánský obchodník Shahzada Dawood a jeho 19letý syn Suleman.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze