V Anglii byly ve skříni nalezeny noviny z roku 1912, které popisují potopení Titaniku

V Anglii byly ve skříni nalezeny noviny z roku 1912, které popisují potopení Titaniku
Fotografie: unsplash.com
  • Noviny pocházejí z 20. dubna 1912, tedy pět dní po potopení zaoceánské lodi
  • The Daily Mirror zveřejnil fotografie obětí, ale i ženy čekající na zveřejnění seznamu přeživších
  • Noviny však nemají vysokou hodnotu – vydražily se za 34 liber

Už je to 112 let, kdy se potopila „nepotopitelná“ loď Titanik, která byla ve své době tou největší zaoceánskou lodí. Parník se potopil 15. dubna 1912 a šlo o obrovskou katastrofu, která měla na svědomí téměř 1 500 lidských životů. V jednom z anglických domů se nyní podařilo objevit ve skříni noviny z 20. dubna 1912, které ukazují beznaděj příbuzných, kteří čekají na soupis přeživších. Na Titaniku bylo pravděpodobně 2 224 cestujících včetně posádky a zemřelo jich 1 496. Toto číslo udělalo z Titaniku v té době nejsmrtelnější potopení lodi.

Na titulní straně novin The Daily Mirror jsou dvě ženy zachycené v Southamptonu, které čekají na zveřejnění seznamu přeživších. V době, kdy nebyly žádné technické vymoženosti, se muselo čekat, až někdo seznam sepíše a zveřejní. „Je snadné tato čísla přečíst a pohřbít je vzadu ve vaší mysli. Nevyhnutelně je zde také tendence zaměřit se spíše na počet obětí na lodi než na rodiny obětí doma. Ale když vidíte tváře zúčastněných, je to velmi dojemné,uvedl Charles Hanson, který je majitelem společnosti Hanson Auctioneers, jenž noviny v domě nalezla.

Vnitřní část novin obsahuje mnoho obrázků obětí, které skončily na dně oceánu. Na titulní straně je pak pod fotografií popis: „Z 903 členů posádky Titaniku bylo zachráněno pouze 210. Pro Southampton, kde žila většina mužů, to znamená tragédii za tragédií, protože touto děsivou katastrofou byly matky oloupeny o syny, manželky o manžele a mladé dívky o milence.“ Dále je v novinách informace o tom, že předchozí den byl vyvěšen seznam zachráněných před kancelářemi White Star, kde si příbuzní potvrdili své nejhorší obavy – že jejich blízcí nepřežili.


Potopení Titaniku bylo silně zdokumentováno ve filmech, televizních pořadech a knihách a víme hodně o těch, kteří přišli o život. Tento nález nám ale připomíná mnoho zhrzených rodin a přátel, zarmoucené matky, otce a manželky,“ uvedl Hanson. Ačkoliv se jedná o historický nález, nejedná se o žádný cenný kousek. Noviny se v tomto týdnu vydražily za 34 liber (cca 1 000 Kč). Daleko větší hodnotu však mají věci, které se vytáhly z vraku Titaniku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze