Praha si v celosvětovém žebříčku Smart Cities polepšila o 8 příček

Praha si v celosvětovém žebříčku Smart Cities polepšila o 8 příček
Fotografie: unsplash.com
  • Praha je na vedoucí pozici mezi městy střední a východní Evropy
  • V loňském roce CIMI Index porovnal udržitelnost a kvalitu života ve 174 městech z 80 zemí světa

I přes omezení spojená s epidemií COVID-19 Praha ani v roce 2020 na poli zavádění inovací do praxe nezahálela. Díky tomu obsadila česká metropole 39. místo z celkem 174 hodnocených měst v rámci hodnocení CIMI index 2020. Oproti loňskému ročníku si tak Praha polepšila o osm příček a zůstává na vedoucí pozici mezi městy střední a východní Evropy.

„Zavádění nových technologií a tzv. Smart řešení, která vedou k lepší správě města, úspoře nákladů a zkvalitňování života v Praze, je bezesporu jednou z našich klíčových priorit. Využíváme k tomu městskou datovou platformu Golemio, která shromažďuje potřebná anonymizovaná data o fungování města. Na webu pragozor.cz je k dispozici výběr těchto informací z nejrůznějších oblastí života v našem městě, přístupný široké veřejnosti,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

CIMI Index je velmi komplexním, světově známým a rozšířeným ukazatelem vyspělosti měst. Hodnocení probíhá na základě vzájemného srovnání přesně definovaných indikátorů rozdělených do devíti tematických oblastí, například Mobilita a přeprava, Technologie, Územní plánování nebo Životní prostředí. Počet indikátorů, které byly letos hodnoceny, se oproti loňsku zvýšil o 5, vzrostl tak na celkových 101 indikátorů. Hodnocení města za všechny tyto oblasti a indikátory určí jeho pozici v porovnání s ostatními městy, a tím i celkové umístění v žebříčku. Za loňský rok CIMI Index porovnal udržitelnost a kvalitu života občanů ve 174 městech z 80 zemí světa, 79 z nich byla města hlavní.

„Zlepšení o 8 příček a celkové 39. místo v letošním 7. ročníku CIMI Indexu lze bezesporu považovat za velký úspěch. Praha si navíc udržela 1. místo v TOP 5 zemí střední a východní Evropy, dalšími v pořadí jsou Varšava, Tallinn, Bratislava a Vilnius,“ informuje generální ředitel OICT Michal Fišer.

Hlavní město se také umístilo v TOP 30 v oblasti „Sociální soudržnosti“. Nejvýraznějšího zlepšení Praha dosáhla v oblasti „Vládnutí“, kde se posunula o 47 příček. Posunu o 20 příček oproti loňskému roku pak dosáhla také v oblasti „Lidský kapitál“.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze