Pravidla testování cestujících do ČR se od pátku změní

Pravidla testování cestujících do ČR se od pátku změní
Fotografie: unsplash.com
  • Vznikne i nová kategorie vysoce rizikových států
  • Od soboty mohou cizinci přicestovat jen z nezbytných důvodů
  • Občanům ČR vláda nedoporučuje vycestovat

Na tiskové konferenci po jednání vlády informoval o změnách ministr zahraničí ČR, Tomáš Petříček. Kromě změny pravidel v testování cestujících do České republiky vznikne i nová kategorie vysoce rizikových států.

Cestovatelská mapa

Pro středně rizikové státy označené oranžovou barvou na cestovatelské mapě bude zavedena povinnost mít antigenní nebo PCR test před cestou do České republiky. Nesmí být starší než 48 hodin. Z více rizikové země označené červenou barvou bude potřeba kromě testu před cestou další test do pěti dnů od příjezdu do země. Konkrétně je v tomto případě požadován PCR test.


Nová kategorie vysoce rizikových států bude označená tmavě červenou barvou. Cestující z této kategorie musí mít PCR test před cestou do ČR, po příjezdu musí absolvovat povinnou karanténu. Po pěti dnech v karanténě mohou jít na PCR test. Pokud bude negativní, mohou karanténu ukončit. Dalších pět dnů ale musí nosit respirátor FFP2.

Od soboty smějí cizinci přicestovat jen v případě cest do zaměstnání, škol nebo v nezbytném případě za rodinou či blízkými osobami. Dále do zdravotních zařízení a zařízení sociálních služeb. Nebo kvůli svatbě a pohřbu. Vláda ČR doporučuje vycestovat ze země jen v nezbytných případech. Kompletní informace uvádí na svém webu Ministerstvo vnitra.