Věříte, že lidé využívají jen 10 % mozkové kapacity? Přesvědčíme vás o opaku

Vyvracíme nejčastější mýty
1
Věříte, že lidé využívají jen 10 % mozkové kapacity? Přesvědčíme vás o opaku
Fotografie: unsplash.com
  • Mozek využíváme celý, a to každý den
  • Pokud bychom využívali jen 10 %, poškození mozku by pro nás nepředstavovalo téměř žádné nebezpečí
  • Využití všech částí mozku lze potvrdit funkční zobrazovací magnetickou rezonancí

V dnešním díle, kde se zaměřujeme na známé mýty, se podíváme na náš mozek. Mýtus tvrdí, že lidé využívají pouze asi 10 % mozkové kapacity a pokud někdo umí používat více procent, pak disponuje například telekinezí, čtením myšlenek či jinými schopnostmi, které považujeme za nadpřirozené. Tato myšlenka byla přenesena i do filmu Lucy, kde Scarlett Johansson za pomoci syntetické drogy, která se jí dostala do těla, postupně navyšuje svoji kapacitu mozku, až začne vše ovládat pouhou myšlenkou. Jenže jde pouze o film – ve skutečnosti využíváme celý náš mozek každý den.

Využíváme všechny části mozku

Kde se mýtus používání pouze 10 % našeho mozku vzal, se už asi nedozvíme, ale jedno je jisté – není to pravda. Díky funkční magnetické rezonanci je dnes jasné, že využíváme všechny části mozku, podle toho, co zrovna řešíme. Pokud bychom využívali pouze 10 % mozku, podle britannica.com by to znamenalo, že by většina poškození mozku pro postižené neznamenala žádné následky. Jak ale víme, lidé po mrtvici, či po nehodě, mají například potíže s řečí, pohybem či pamětí.

Aby náš mozek fungoval, potřebuje obrovské množství energie. Ačkoliv tvoří asi jen 2 % naší hmotnosti, potřebuje 20 % denní energie. A nezapomínejme ani na to, že i když spíme, náš mozek je aktivní a „třídí“ myšlenky.

mozek

Každý mozek má určitou kapacitu a každý člověk má jinak vysoké IQ. Můžeme ale zvýšit jeho produktivitu? Podle mcgovern.mit.edu je to možné cvičením. Stejně tak jako posilujete svoje svaly, můžete posilovat mozek. Kromě cvičení paměti a učení se novým věcem pak fungování mozku ovlivňuje i spánek, stres a zdravá strava.

Podle verywellmind.com se také často poukazuje na to, že využíváte buďto pravou nebo levou hemisféru, která může souviset i s tím, zda jste pravák či levák. I toto je však mylná představa. I když každý z nás upřednostňuje určitou ruku, využíváme obě hemisféry. To lze potvrdit právě za pomoci funkční zobrazovací magnetické rezonance, kdy dotyčný plní nejrůznější úkoly a podle toho se „rozsvěcují“ využívané oblasti mozku. Neurovědci tak díky tomu mohou studovat, kudy mozkem proudí krev a jaká část je v daný moment používána.

Mozek není jen myšlení

Když si představíme mozek, většina z nás si vybaví učení, myšlenky či paměť. Jenže nesmíme zapomínat na to, že každá část mozku je zodpovědná za něco jiného a síť neuronů, která spojuje jednotlivé části, může dát vše dohromady tak, aby to dávalo smysl. Do mozku se vysílají veškeré naše podněty. Chcete zvednout ruku? Mozek k ní musí nejdříve vyslat požadavek, než se pohne. A je to tak rychlé a automatické, že to ani nezaznamenáme. A stejně tak to funguje se vším ostatním.

A aby nám tělo fungovalo správně, potřebujeme využívat celý mozek. Dobrou zprávou je, že pokud dojde k poškození, není vše ztraceno. Některá poškození se dají napravit. Mozek je chytrý sám o sobě a pokud se mu něco stane, pokusí se najít, jak poškozenou oblast obejít bez vážnějších následků. V tomto případě je ale důležitá rehabilitace a vůle samotného pacienta.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Vystavět bludný článek na katastrofálním nepochopení Einsteinova výroku o využívání mozku z pouhých cca 10% jeho možného potenciálu (nikoliv 10% jeho kapacity hmoty, synapsí etc.) je dost bizarní i na bulvár, natož na technický web 🙄. Něco jako - nejezdím autem jeho maximálkou = 260km/h, ale jen 130km/h, a tedy z toho dle autora vyplývá, že 50% poškození vozu by vlastně nemuselo mít pro jízdu defacto žádné následky. A pokud jezdím jen ve městě padesátkou, pak bych mohl obětovat drtivou většinu vozu bez znatelných důsledků 😁. Jste sqelí, po Dikobrazu můj nejoblíbenější "vědecký" občasník 🤣🖖

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze