Lídři zemí EU rozhodovali o nových opatřeních kvůli cestování

Lídři zemí EU rozhodovali o nových opatřeních kvůli cestování
Fotografie: unsplash.com
  • Hranice zůstanou otevřené, ale země mohou zavádět další opatření
  • Při cestování z rizikových zemí bude potřeba negativní test
  • Politici také diskutovali o zavedení očkovacího osvědčení

Česká tisková kancelář informovala o nových opatřeních, která chce zavést Evropská unie pro cestování. Po videosummitu lídrů členských zemí EU předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, uvedla, že pro cestování z rizikových zemí bude potřeba negativní test. Hranice mezi státy zůstanou otevřené. Země ale mohou zavádět další opatření. Jedním z nich může být odrazování od cest, které nejsou nezbytně nutné.

Lídři některých zemí chtěli ostatní přesvědčit k přísnějším opatřením nebo testování. Souhlasili, že v zájmu bezproblémového fungování unijního trhu nechají vnitřní hranice mezi státy otevřené. Zvláštní podmínky budou muset ale splňovat lidé ze zemí s velkým počtem nově nakažených. „Po lidech cestujících z tmavě červených zón mohou být požadovány testy před odjezdem stejně jako karanténa po příjezdu do jiné země,“ sdělila Ursula von der Leyenová s odkazem na barvu, kterou by měly zvláště rizikové zóny mít na mapě Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). Podrobnou definici zvláště rizikových zón EU připraví v příštích dnech.


Podle EU patří mezi státy s největším denním přírůstkem i ČR. Německá kancléřka Merkelová požaduje pro české přeshraniční pracovníky častější testování. Lídři zemí EU se také shodli na tom, že je potřeba urychlit dodávky vakcín. Komise chce v příštích dnech jednat s výrobci vakcín a s Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) o pravidelných dodávkách vakcín. EMA by mohla za týden schválit vakcínu od společnosti AstraZeneca.

Politici na videosummitu také probírali otázku očkovacího osvědčení. Některé země díky tomu chtějí opět obnovit cestovní ruch. Státy by se měly v první fázi shodnout, jaké parametry takové osvědčení má mít. O tom, zda nebude sloužit jen k lékařským účelům, ale usnadní i cestování, se budou bavit až ve druhé fázi. Některé země také upozorňují, že je v první řadě nutné vyřešit otázky soukromí, aby certifikát nebyl prostředkem k diskriminování neočkovaných.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze