Překupníci už nabízejí první Apple Vision Pro. Neuvěříte, kolik za ně chtějí

Překupníci už nabízejí první Apple Vision Pro. Neuvěříte, kolik za ně chtějí
Fotografie: Apple
  • Fenomén překupnictví je neodmyslitelně svázán s veškerou nedostatkovou elektronikou
  • Cena tak může dramaticky vzrůst
  • V případě tohoto produktu je tu však i zcela nová sada rizik

Očekávané chytré brýle Apple Vision Pro se začnou oficiálně prodávat od 2. února. Mezi zákazníky ještě tedy žádné kusy fyzicky nejsou, ale to vůbec nebrání tomu, aby se servery typu ebay.com nezačaly plnit nabídkami na prodej těchto zařízení z druhé ruky. Ovšem nejde o standardní situaci, kdy by si někdo nákup rozmyslel, ale obyčejné překupnictví, známé též pod termínem „scalping“.

Vision Pro

A protože se nejedná o nijak levné zařízení, větří překupníci značné zisky. Základní cena 3 499 dolarů (asi 80 tisíc korun bez české daně) bývá obvykle „přirážka“ kolem tisíce dolarů, tedy dalších dvacet tisíc korun, ale někteří překupníci nabízejí Vision Pro za 10 000 dolarů, tedy neuvěřitelné dva miliony korun.

Protože prodejci nyní mohou zahrnout potvrzení o předobjednávce, objevuje se stále více nabídek, v době psaní článků už jsou jich bezmála tři tisíce a stále přibývají další. Obvykle by takové nabídky byly jen na zvážení toho, do jaké míry jste ochotni přijmout zvýšenou cenu nebo možné riziko podvodu. Protože jsou však tyto brýle zcela novou kategorií, existuje zde další možné problémy:

  • Nákup je vázán na AppleID a prozatím není jasné, jak moc tato vazba ovlivní fungování produktu.
  • Brýle jsou oficiálně dostupné pouze v USA, není tak jasné, nakolik jejich funkce budou či nebudou blokované jinde.
  • Při nákupu provede Apple sken obličeje pomocí funkce FaceID, aby vám následně doporučil vhodnou velikost popruhů a dalšího příslušenství.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze