Co odhalily první dojmy z brýlí Apple Vision Pro a jaký hardware využívají?

Co odhalily první dojmy z brýlí Apple Vision Pro a jaký hardware využívají?
Fotografie: Apple
  • Brýle váží méně než 450 gramů a před jejich nasazením si uživatel naskenuje obličej
  • Na těle Apple Vision Pro najdeme sestavu kamer i dalších senzorů
  • Nosit je mohou i majitelé brýlí, kteří využijí speciální magnetické čočky

Apple Vision Pro s cenou atakují hranici 100 tisíc korun a evidentně cílí na movitější klientelu. Vysoké ceně odpovídá rovněž zpracování prvního produktu, na který (jak jej zástupci Applu sami označili v průběhu představení) se nebudete dívat, ale budete nahlížet na svět skrze něj. Během několika hodin od oficiálního odhalení tohoto zajímavého hardwaru vyplynulo na povrch i více informací o tom, z čeho všeho se brýle vlastně skládají a jak se vlastně používají. Co konkrétně se v sci-fi vypadajících Apple Vision Pro ukrývá a jaké jsou první dojmy těch, kteří si je mohli vyzkoušet?

První šťastlivci, jež se mohli fyzicky zúčastnit WWDC 2023, měli příležitost si brýle již vyzkoušet a reakce jsou vesměs velmi nadšené. Designový jazyk pak například redaktoři The Verge přirovnávají spíše k iPhonu 6 než nejnovější řadě iPhonů 14. Brýle váží necelých 450 gramů, což je zhruba o 100 gramů méně než PlayStation VR2, o více než 300 gramů méně než Valve Index a dost možná i méně než Meta Quest 3, i když u nich zatím hmotnost nebyla oznámena.

Apple Vision Pro
Externí powerbanka zprostředkuje brýlím až 2hodinovou výdrž

Před samotným nasazením byl rovněž účastníkům pomocí iPhonu naskenován obličej (podobně jako při prvním skenování obličeje pomocí Face ID) a poté i uši pro kalibraci spatial audia. Ti, kteří nosili brýle, pak mohli ihned na místě se zástupcem Zeiss vybrat vhodné čočky, jež se na brýle nacvaknou magneticky.

Výkonný procesor a velké množství senzorů

Designově převládá matný hliník, lesklé sklo a měkké polstrování. Sklo na čelní straně je zaoblené a na samotném headsetu se nachází celkem 12 kamer doprovázených LiDARem a TrueDepth kamerkou. Nechybí však ani infračervená senzory, které se postarají o to, že brýle rozpoznají ruce i v dobře neosvětleném prostředí. Uvnitř schovaný výkonný hardware Apple M2 a nový procesor R1 pak generuje teplo, které je aktivně odváděno pryč.

Na horní straně je tlačítko pro pořízení spatial fotografií a videa (tedy v podstatě záznamu ve 3D), které si však účastníci nemohli vyzkoušet. Na pravé straně je otočná korunka, kterou lze rovněž zmáčknout. Pomocí ní se spustí domácí obrazovka a otáčením se v určitých scénářích mění úroveň rozšířené reality. Zajímavá je rovněž plně automatizovaná úprava malých OLED obrazovek se soustavou čoček pro oči uživatele. Ten tak nemusí vůbec nic manuálně nastavovat, což je jinak vcelku běžné.

Každá z obrazovek má pak mírně vyšší rozlišení než 4K s jednotlivými pixely o velikosti pouhých 23 mikronů. Podle všeho se jedná o nejjemnější rozlišení u brýlí tohoto typu, které doposud existuje. Jak již bylo zmíněno, dojmy z nových Apple Vision Pro jsou v tuto chvíli velmi kladné, stále se však jedná pouze o demo a je otázkou, jak bude fungovat finální produkt, jehož představení se máme dočkat na začátku roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze