Připomeňme si nejdůležitější momenty seriálu Sexuální výchova

Připomeňme si nejdůležitější momenty seriálu Sexuální výchova
Fotografie: Netflix
  • Čtvrtá série bude uvedena už 21. září
  • Ve třetí řadě zůstalo mnoho témat otevřených a nyní fanoušci čekají odpovědi
  • Seriál opustily Tanya Richards a Patricia Allison, které ztvárnily Lily a Olu

V lednu 2019 uvedla společnost Netflix premiéru nového seriálu s názvem Sex Education. Tímto názvem na sebe strhl pozornost, ale kromě chytře vystavěných zápletek se v něm dělo mnohem víc. Seriál se zpočátku soustředil hlavně na neohrabaného teenagera Otise (Asa Butterfield) a jeho matku, sexuální terapeutku, doktorku Jean Milburnovou (Gillian Andersonová). Byl to zajímavý příběh o dospívání sledující Otise na střední škole Moordale, který si založil vlastní ordinaci sexuální terapie, přestože sám s tímto počinem neměl žádné zkušenosti. Cestou se zamiluje do školní drsňačky Maeve (Emma Mackey).

S přibývajícími sezónami se pozornost stále více rozšiřovala na další postavy, od Otisova temperamentního nejlepšího kamaráda Erica (Ncuti Gatwa), přes tajně homosexuálního rváče Adama (Connor Swindells), Maeveinu vtipnou nejlepší kamarádku Aimee (Aimee Lou Wood) až po milostný život lesbického páru Lilly (Tanya Reynolds) a Oly (Patricia Allison). Nadcházející čtvrtá série Sexuální výchovy bude poslední, ale než se s ní rozloučíme, zde je přehled toho, co jsme prožili.

Málokterá postava vyrostla tak jako Eric. Je víc než jen Otisův parťák. Když nic jiného, zastiňuje svého přítele v každé scéně, kterou spolu sdílejí. Existuje důvod, proč se Ncuti Gatwa stal dalším Doktorem Who. Eric byl vždy po Otisově boku, povzbuzoval ho a nakopal mu zadek, když to potřeboval, ale za společenským chováním a širokým úsměvem se skrývá bolest. Eric se nestydí za to, že je gay, ale musí se vyrovnávat s odsuzováním ostatních, hlavně svého tyrana Adama. Ve třetí sérii se Adam skutečně otevřel, tichý šikanátor se vytratil a odhalil uzavřeného chlapce připraveného usmívat se a zamilovat se... do Erika. Z tyrana a trýznitele se stane pár, ale není to šťastně až do smrti. Zatímco Erik chce být otevřený, Adam se chce skrývat. Erik vždy nějakým způsobem potlačuje své pravé já.

To se změní, když jede na svatbu do Nigérie, potká dalšího gaye jménem Oba (Jerry Iwu), který se velmi otevřeně hlásí k tomu, kým je, a nechá se zavést do nočního gay klubu. Erik je v úžasu. Našel svůj domov, místo, kam patří a kde může být tak temperamentní, svobodný a šťastný, jak chce. Pro Adama to nemůže znamenat nic dobrého. Když se Erik vrátí domů, prozradí Adamovi, že se líbal s jiným mužem, Adam je připraven odpustit a jít dál, ale pro Erika to není tak jednoduché. Nejde o jednoho muže. Jde o identitu a touhu v duši. Erik se s Adamem rozejde. Říká mu, že to není jeho vina, jen nemůže zůstat v životě, který má teď. Adam tuto zprávu přijímá lépe, než by to bývalý tyran udělal. Donutí ho to dospět a rozhodne se přiznat své matce (Samantha Spiro), že je bisexuál. Dokonce se přizná, že Erik byl víc než jen kamarád, ale i přítel. Adam svou energii následně využije k tomu, aby přihlásil svého psa do soutěže agility. To je pro něj velká věc.


Velká část 3. série Sexuální výchovy je o rozchodech. Eric a Adam nejsou jediným párem, který prochází těžkým obdobím. Adamova máma a táta, Maureen a Michael (Alistair Petrie), se rozešli, ale později spolu mají románek. Michael se cítí šťastný, myslí si, že se mu vrátila manželka a jde tak daleko, že na ni chce udělat dojem tím, že jí uvaří večeři. Pro Maureen se však nic nezměnilo. I když tohoto muže stále nějakým způsobem miluje, nedostatek citu po celá desetiletí ji hluboce zraňuje. Poprvé potřebuje být sama. Život s Michaelem je prostě příliš komplikovaný. Mezitím se Jackson (Kedar Williams-Stirling) zamiluje do Cala (Dua Saleh), ale vede to jen ke zlomenému srdci, protože nebinární Cal se nemůže smířit s tím, že když se na ně Jackson podívá, vidí v nich dívku.

Nejsrdceryvnější rozchod patří Aimee a jejímu příteli Stevovi (Chris Jenks). Ve 3. sérii Sexuální výchovy se Aimee proměnila z roztomilé blondýnky v mladou ženu těžce poznamenanou sexuálním útokem. Steve je hodný kluk, který na nyní vystrašenou Aimee netlačí kvůli sexu, ale pokaždé, když ho vidí, cítí jen strach a vinu, a tak ho nechá jít. Jediný vztah, který je ve stavu pevnosti, je vztah Lilly a Oly. Z téměř rozpadlého vztahu, kdy si Lilly myslí, že Ola soudí její podivnosti, se staly silnějšími než kdy dřív. Bohužel tento pár se ve 4. sérii neobjeví.

Jedním z největších témat třetí série Sexuální výchovy byl osud školy Moordale. Situace se vyvíjí špatně poté, co se mu začalo říkat sexuální škola, a to kvůli jejich perverzní interpretaci Romea a Julie, kterou režírovala Lily. Přichází nová ředitelka Hope Haddonová (Jemima Kirkeová), a přestože zpočátku vzbuzuje naději, ukáže se, že je přísnou pedagožkou. Studenti se brání a Hope ponižují. Sice se jim podaří dosáhnout jejího odvolání, ale vzápětí vyjde najevo, že se Moordale zavírá. Do příštího roku si všichni studenti musí najít jinou školu.

Do čtvrté série vstupujeme s tím, že nevíme, kde tito studenti budou, až na jednoho kamaráda. Maeve, stejně jako Eric, nesmírně vyrostla. Ze zlobivé holky s problémovým životem doma se stala mladá žena, která přijala fakt, že je opravdu chytrá, a něco s tím udělala. Na konci třetí série jsou tyto vlohy skutečně prověřeny, když je Maeve pozvána na univerzitu v Americe. S tím, jak málo si věří, nabídku odmítne. Stejně je to špatně načasované, protože se právě dala dohromady s Otisem, ale Aimee Maeve přesvědčí, že si tu příležitost nemůže nechat ujít. Objeví se u Otisových dveří, aby mu tu novinu oznámila, a i když je raněný, zároveň není ten typ, který by se jí pletl do cesty. Ve smutku se skrývá naděje. Neodjíždí do Ameriky navždy, jen prozatím.

V závěrečných dílech Sexuální výchovy se toho děje tolik. Kde tito studenti skončí? Dají se Jean a Jakob opět dohromady? Najdou Erik a Adam štěstí odděleně? A uvidí se Maeve a Otis ještě někdy? Čtvrtá série musí vyřešit spoustu otázek, než se bude moci Sexuální výchova se svými fanoušky rozloučit. Podle collider.com bude finálová epizoda uvedena už ve čtvrtek 21. září.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze