Oppenheimer se stal nejúspěšnějším životopisným filmem všech dob

Oppenheimer se stal nejúspěšnějším životopisným filmem všech dob
Fotografie: Universal Studios
  • Oppenheimer po celém světě vydělal 912,7 milionů dolarů
  • Překonal i snímek Bohemian Rhapsody, který vydělal 910,8 milionů dolarů

Snímek Oppenheimer režiséra Christophera Nolana si na své konto připisuje prvenství a stává se nejvýdělečnějším životopisným filmem všech dob poté, co předstihl i životopisné drama Bohemian Rhapsody z roku 2018, které vypráví životní příběh ikonického hudebníka Freddieho Mercuryho.


Film Bohemian Rhapsody vydělal 910,8 milionů dolarů při odhadovaném rozpočtu 55 milionů dolarů, což je podle všech měřítek ohromující úspěch. Zatímco Oppenheimer nesl masivnější rozpočet 100 milionů dolarů, nyní tyto příjmy z kin překonal s 912,7 miliony dolarů a odnáší si titul nejúspěšnějšího životopisného filmu spolu s různými dalšími oceněními, která nasbíral na své nesmírně úspěšné cestě od premiéry, která proběhla 21. července 2023.

Oppenheimer vypráví příběh J. Roberta Oppenheimera, teoretického fyzika, který působil jako ředitel projektu Manhattan v Los Alamos v Novém Mexiku. Projekt Manhattan byla tajná výzkumná skupina, která měla za úkol vyvinout a uvést do provozu vůbec první zbraň hromadného ničení s cílem ukončit s její pomocí druhou světovou válku. Cillian Murphy hraje titulního Oppenheimera spolu s Robertem Downeym Jr, Emily Blunt, Florence Pugh, Mattem Damonem, Kennethem Branaghem, Jasonem Clarkem, Joshem Harnettem, Dylanem Arnoldem, Bennym Safdiem, Jamesem D'Arcym, Tony Goldwynem, Olivií Thirlby a Jackem Quaidem a dalšími.

Podle collider.com je největším vítězem tohoto souboje herec Rami Malek, který se objevuje v obou filmech, i když v podstatně odlišných rolích, co se týče času stráveného na plátně. Malek, jak si jistě všichni pamatují, získal prvního Oscara ve své kariéře za roli zpěváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho ve filmu Bohemian Rhapsody. Zatímco jeho role ve filmu Oppenheimer trvá pouze pár minut, kdy je na plátně v roli Davida Hilla, jednoho z vědců, kteří zbožňovali Oppenheimerovu práci a jehož svědectví odhalilo spiknutí, které proti Oppenheimerovi zosnoval Lewis Strauss (ve filmu ho hraje Robert Downey Jr.), což Strausse stálo nominaci na post ministra obchodu USA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze