Připomínáme, že už pozítří můžete přijít o neaktivní Google účet

Připomínáme, že už pozítří můžete přijít o neaktivní Google účet
Fotografie: Google
  • 1. prosince začnou platit nové podmínky Googlu
  • Ty mu umožňují smazat dva roky neaktivní účet
  • Podle firmy totiž představují bezpečnostní riziko

Google již na jaře oznámil, že počínaje prosincem 2023 začne vynucovat nové podmínky používání svých účtů. V těch je nová hlavně ta pasáž, která provozovateli umožňuje smazat neaktivní účty. Za neaktivitu se v tomto případě považuje doba dvou let, kdy se k účtu nikdo nepřihlásil.

Proto by si uživatelé měli sami ve svém zájmu zkontrolovat, jestli nějaký takový účet nemají. Jeho zrušení vám může přinést problémy, protože může být zaregistrován pro obnovení přístupu k jiné službě, případně na něm může záviset funkčnost některého nepříliš často používaného zařízení. Nicméně i zde se najdou výjimky, jde například o ty účty, které mají nahraná videa na YouTube, aktivní placené předplatné nebo vlastní dárkové karty. A prosincový termín také neznamená, že hned 1. 12. Google vypne, co se dá. Podle svých slov se nejdříve bude snažit kontaktovat majitele účtu všemi dostupnými kanály a dá jim rovněž dlouhou dobu na reakci. Jako první přijdou na řadu účty, které nebyly nikdy použity, například ty, které někdo vytvořil omylem.

Google zároveň vysvětluje, proč k tomuto kroku přistupuje. Nejde podle něj ani tak o problém s místem, ale bezpečnostní. U opuštěných účtu je údajně nejméně 10krát menší pravděpodobnost, že budou mít nastaveno dvoufázové ověřování, než aktivní účty. A jakmile je účet zabezpečen pouze heslem, je pro útočníky mnohem snadnější k němu získat přístup, například podle databáze uniklých hesel. Účet pak může být využit k šíření spamu, malwaru a další nelegální činnosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze