Podívejte se na děsivou ukázku, jak vás chytré brýle „svlečou donaha“

Podívejte se na děsivou ukázku, jak vás chytré brýle „svlečou donaha“
Fotografie: Allef Vinicius, unsplash.com
  • Studenti propojili chytré brýle, umělou inteligenci a sociální sítě
  • V reálném čase tak získávají řadu informací o člověku, se kterým mluví
  • Toho lze snadno zneužít

Víte, co je to doxing? Jedná se o formu kyberšikany, kdy útočníci úmyslně zveřejňují soukromé informace o určité osobě ve veřejném prostoru. Může se jednat jak o následek malicherné roztržky v internetové diskusi, tak sofistikované sociální inženýrství ve snaze někoho vydírat. Taková činnost obvykle vyžaduje více pátrání v hlubinách sociálních sítí, ale technologické demo dvou studentů z Hardvaru ukazuje, jak děsivě může být něco takového jednoduché díky moderním technologiím.


Vznikla tak děsivá ukázka toho, jak mohou chytré brýle pomocí technologie rozpoznávání obličeje okamžitě zveřejnit identitu, telefonní čísla a adresy lidí. Nejznepokojivější na tom je, že demo využívá současnou, široce dostupnou technologii, jako jsou chytré brýle Ray-Ban Meta, a veřejné databáze.

AnhPhu Nguyen, jeden ze dvou studentů, zveřejnil video, na kterém předvádí technologii v akci. Technologie nazvaná I-XRAY funguje tak, že využívá schopnost chytrých brýlí Meta živě přenášet video na Instagram. Počítačový program pak tento stream sleduje a pomocí umělé inteligence identifikuje obličeje. Tyto fotografie jsou pak vloženy do veřejných databází, kde se vyhledávají jména, adresy, telefonní čísla a dokonce i příbuzní. Tyto informace jsou pak předávány zpět prostřednictvím aplikace v telefonu.

V ukázce můžete vidět, jak studenti, kteří stojí za projektem, používají brýle k identifikaci několika spolužáků, jejich adres a jmen příbuzných v reálném čase. Možná ještě mrazivější je, že si také povídají s úplně cizími lidmi ve veřejné dopravě a předstírají, že je znají na základě informací získaných z technologie.

Je to děsivá připomínka toho, jak mohou být chytré brýle zneužity, ale existují určité kroky, které mohou lidé podniknout, aby se ochránili. Studenti ve svém dokumentu uvádějí seznam reverzních databází pro vyhledávání obličejů a osob, které umožňují odhlášení. Přesto mějte na paměti, že je téměř nemožné zcela odstranit svou přítomnost online, můžete pouze snížit dostupnost svých informací.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze