Proč byl 18letý hacker stojící za únikem videohry GTA VI odsouzen na doživotí?

Proč byl 18letý hacker stojící za únikem videohry GTA VI odsouzen na doživotí?
Fotografie: Rockstar Games
  • Dotyčný byl členem hackerské skupiny Lapsus$, která se skládá převážně z náctiletých
  • Své schopnosti opakovaně prokázal i navzdory velmi limitovaným hackovacím nástrojům
  • Kromě Rockstar Games má na svědomí útok na společnosti NVIDIA, Revolut nebo Microsoft

Chystané videohře Grand Theft Auto VI se věnuje enormní množství pozornosti, což umocnily nejrůznější úniky. Jedná se o další díl legendární série, který dorazí po více než deseti letech od uvedení velmi úspěšného GTA V, první oficiální trailer pak ukazuje různorodý svět (dle reddit.com navíc založený na skutečných událostech), který je zrcadlem dnešní doby a toho co se děje ve světě nebo minimálně v USA. Do historie se díky slávě celé série jistě zapíše i 18letý Arion Kurtaj z anglického Oxfordu, který se pokoušel vývojáře hry (studio Rockstar Games) vydírat. Nyní byl za jeho činy potrestán.

Autistický hacker podle soudu představuje nebezpečí pro společnost

Kurtaj se podle informací BBC převzatých ze soudního líčení projevuje jako individuum, které chce i nadále páchat zločin v kybersvětě. To ostatně prokázal i během období, kdy byl na kauci propuštěn a byl mu soudem nařízen zákaz používání internetu. Navzdory tomu se Kurtajovi podařilo hacknout společnost NVIDIA a a další, a to s využitím velmi základního hardwaru: hotelové televize, smartphonu a donglu Amazon Firestick.

Skupina Lapsus$ se skládá z převážně náctiletých, přesto se jim podařilo úspěšně hacknout etablované společnosti.

Soudkyně Judge Lees proto odsoudila Kurtaje, který je členem uskupení s přezdívkou Lapsus$, do zabezpečené psychiatrické léčebny, kde má pobývat do konce života, nebudou-li doktoři přesvědčeni o tom, že již nadále nepředstavuje bezpečnostní hrozbu pro společnost. BBC dále informuje o tom, že podle Rockstar Games stála náhrada napáchaných škod, konkrétně únik 90 videoklipů z připravované hry GTA VI, 5 milionů amerických dolarů (zhruba 110 milionů korun) a tisíce hodin práce celého týmu.

Kromě Kurtaje byl dopaden i jiný člen skupiny Lapsus$, jemuž je teprve 17 let a jeho identita tak nemůže být podle britského práva odhalena. Ten se podílel na hacknutí společností NVIDIA, kdy byla odcizena data a následně vyžadovány 4 miliony amerických dolarů (zhruba 90 milionů Kč) v rámci výkupného, které však společnost nezaplatila. Kromě toho údajně okradli celou řadu jednotlivců o kryptoměnu. Dotyčný byl odsouzen k 18měsíční rehabilitaci v ústavu pro mladistvé a byl mu udělen zákaz používání VPN.

Dá se říct, že skupina Lapsus$ zaskočila svět, neboť se skládá z převážně náctiletých, přesto se jim podařilo úspěšně hacknout etablované společnosti jako je Microsoft, NVIDIA, Rockstar Games či Revolut. Není jasné, kolik peněz se jim podařilo tímto způsobem získat, zřejmě však půjde minimálně o jednotky milionů dolarů, tedy desítky milionů Kč.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze