Prozkoumejte tajemná místa světa

Prozkoumejte tajemná místa světa
Fotografie: Viasat history
  • Dokument Poklady s Bettany Hughes uvede Viasat History Každý pátek v 21:00
  • Historička bude prozkoumávat pozoruhodné úkazy a místa po celém světě, o kterých jste možná neslyšeli

Svět ukrývá mnoho pokladů a tajemství. I když objevitelů, historiků a cestovatelů je hodně, některá pozoruhodná místa jsou stále překvapením pro mnohé z nás. Neprobádaná místa Ázerbájdžánu, rozmanitá historie Albánie či úchvatná atmosféra Kypru jsou jedny z míst, která nám mají co nabídnout a vyprávět.

Uznávaná historička Bettany Hughes, se vydala prozkoumat pozoruhodné úkazy, o kterých jste možná doposud neslyšeli.

Hora, která věčně hoří

Yanar Dagh neboli Hořící hora je jedním z nejzajímavějších přírodních úkazů. Nedaleko Baku, hlavního města Ázerbájdžánu, na Apšeronském poloostrově nepřetržitě od 50. let minulého století hoří. Plameny dosahující výšky až 3 metry jsou živeny zemním plynem unikajícím z hlubin země. Oheň zcela proměnil charakter okolní krajiny, která je nasycena emisemi plynů. Jde o tak neobvyklé místo, že bylo roku 2007 prohlášeno za přírodní rezervaci. Zajímavá historie hory Yanar Dagh však sahá ještě hlouběji do minulosti. Hořící hora přitahovala cestovatele již v 19. století. Byl zde i Alexander Dumas, který pole plamenů přirovnal k hořícímu Vesuvu nad Pompejemi. Psal o věčných plamenech, které ani vítr nedokáže uhasit. Pravda sice je, že některé plameny není obtížné uhasit, ale stejně snadno jdou i zapálit.

O tom se přesvědčil i jeden místní pastýř, který odhozeným nedopalkem způsobil, že jedna ze stěn hoří již 70 let. Jen pár desítek kilometrů odtud se nachází další přírodní unikát – bahenní sopky. V Ázerbájdžánu je jich přes sedm stovek a mnohé z nich jsou staré i 25 milionů let. Některé jsou malé a měří na výšku a šířku jen několik metrů, jiné jsou ale i 10 kilometrů široké a 700 metrů vysoké. Tajemstvím těchto přírodních anomálií je podpovrchové vroucí magma , které vytváří bublající jezírka. Překvapivě však nejsou horká, jejich teplota se často pohybuje jen těsně nad bodem mrazu.

Hořící hora

Krásná Afrodita jako mohutný kus skály

Ostrov Kypr leží na pomezí Evropy, Asie a Afriky. Po staletí vstřebával vlivy různorodých mocností, které se o něj ucházely a dodnes ucházejí. Podle řecké mytologie se zde narodila bohyně lásky Afrodita. Kdo by čekal nějakou romantiku, bude na omylu. Stvoření této krásky proběhlo poněkud bizarním způsobem. Když byl bůh nebes Uran vykastrován, byly jeho genitálie odhozeny do moře poblíž ostrova. Tam se spojily s mořskou pěnou a Afrodita byla na světě.

V dávných dobách se na ostrov sjížděli poutníci hledající lásku, aby bohyni uctili. Postupem času vznikl dnešní obraz Afrodity jako dokonalé krásky. Pravda je ale taková, že starověký pohled na krásu byl na hony vzdálený tomu našemu. Afroditu tak na Kypru už dlouhá tisíciletí symbolizuje velký skalní útvar známý jako „Aphrodite's Rock“ nebo také Petra tou Romiou. Podle pověstí bude každý, kdo propluje kolem této korpulentní skály, požehnán věčnou krásou. A tak zde o turisty není nouze.

historička Bettany Hughes

Tyto a spousty dalších tajemných míst světa odhalíme v dokumentu Poklady s Bettany Hughes na dokumentární stanici Viasat History každý pátek ve 21:00.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze