První hybridní elektrické letadlo pro komerční využití odhaleno

První hybridní elektrické letadlo pro komerční využití odhaleno
Fotografie: electricaviationgroup.com
  • Má 70 míst a v roce 2028 se s ním můžeme proletět i my
  • Díky flexibilní kabině je osobním i dopravním letadlem

Britská strojírenská a vývojová společnost EAG představila model dosud prvního elektrického letadla pro komerční využití. Nové letadlo se nazývá HERA (Hybrid Electric Regional Aircraft) a díky nízkým provozním nákladům, tichosti a prostoru až pro 70 pasažérů slibuje oživení udržitelného trhu letecké dopravy.

Společnost plánuje uvést letadlo do provozu v roce 2028. HERA bude sestrojena tak, aby umožnila jak rychlý vzlet, tak rychlé přistání a její maximální pole působnosti bude 800 námořních mil. Její součástí se stane také flexibilní kabina, která napomůže k rychlé transformaci mezi osobním a dopravním letadlem.

Nutno podotknout, že běžná letadla podobných rozměrů jako Mitsubishi Space Jet M100 nebo Embraer 175-E2 mají délku doletu dvojnásobnou, ale zakladatel společnosti EAG, Kamran Iqbal, věří, že jsou s jejich modelem na správné cestě. Do elektrických letadel pro malý počet cestujících byly vloženy již značné investice, ale taková letadla samozřejmě nejsou schopna splnit jak požadavky hromadné letecké dopravy, tak ani požadavky na dekarbonizaci.

HERA by měla splňovat vše. Je ideální „zelenou“ alternativou pro letecké společnosti a mimo to je také praktickým letadlem, které může majitelům přinést podstatné finanční zisky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze