Jméno pro mládě luskouna krátkoocasého z pražské zoo můžete vybrat i vy

Jméno pro mládě luskouna krátkoocasého z pražské zoo můžete vybrat i vy
Fotografie: Petr Hamerník, Zoo Praha
  • Mládě luskouna se v Praze narodilo jako první v Evropě
  • Na výběr je z pěti jmen a hlasovat bude možné do 22. března
  • Křest proběhne v zoo 25. března

První mládě luskouna krátkoocasého narozeného v Evropě hledá jméno. Luskoun se narodil v pražské zoo 2. února a lidé mohou nyní až do 22. března hlasovat, jaké jméno mu bude vybráno. Hlasovat lze přes webové stránky portalprazana.cz. Křest samičky se uskuteční několik dní po výběru jména, podle ČTK to bude 25. března přímo v prostorách v zoo.

Narození a dosavadní průběh odchovu mláděte je velký úspěch daný nejen tím, že samice Run Hou Tang je již zkušená matka, ale také velkým nasazením našich chovatelů. Současně však musím opět připomenout, že vyhráno ještě není. Další rizikové období nastane, jakmile luskouní samička začne ochutnávat pevnou potravu a druhé, až na ni bude přecházet,řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Luskoun při narození vážil 135 gramů a chovatelé jej po několika dnech začali dokrmovat kvůli nedostatku mateřského mléka. S dokrmováním podle zoo nebyl žádný problém a luskouní samička dnes váží několikanásobek porodní váhy, dokrmování tak již není třeba.

Loni, když jsme takto vybírali přezdívky pro párek dovezených luskounů, jistě nikdo nečekal, že už za rok budeme vybírat jméno jejich mláděti, prvnímu takto narozenému v Evropě. O to důležitější je narození mláděte v kontextu jejich ochrany – aktuálně jde o nejpašovanější savce světa, bohužel do velké míry vinou tzv. tradiční čínské medicíny,“ uvedla náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková a dodala, že narození mládě poukazuje na špičkovou péči, které se všem zvířatům v Zoo Praha dostává.


Rozhodovat se bude mezi pěti jmény

Pokud se rozhodnete zapojit do výběru jména, je možné zvolit jedno z pěti jmen. Prvním je Šiška, které vzniklo na základě podoby se smrkovou šiškou a začal jej používat ředitel zoo. Toto jméno bylo přeloženo to tchajwanštiny, mandarínské čínštiny a angličtiny, vznikly tak další jména – Kju-Ka, Songguo a Cone. Poslední možností je jméno Šupinka, které navrhla Jana Komrsková.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze