Raketa Artemis I se přemístí na odpalovací rampu 18. srpna

Raketa Artemis I se přemístí na odpalovací rampu 18. srpna
Fotografie: NASA
  • Týmy nyní dokončují závěrečné kontroly v budově VAB
  • NASA plánuje start rakety na 29. srpna s možností posunutí o několik dní
  • Pokud vše proběhne podle plánu, kapsle Orion se vrátí na Zem 10. října

Ještě před prvním vypuštěním rakety Space Launch System (SLS) a kosmické lodi Orion se raketa 18. srpna přemístí na odpalovací rampu. Aktuálně týmy dokončují závěrečné kontroly v budově Vehicle Assembly Building (VAB) v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě. Start NASA plánuje na 29. srpna a možností posunutí na 2. nebo 5. září. Pokud start proběhne v srpnu, celá mise bude trvat 42 dní. Raketa za tu dobu uletí 2,1 milionu kilometru a přistane zpět na Zem 10. října.

Inženýři dokončili instalaci tepelných přikrývek na provizorní stupeň kryogenního pohonu kolem adaptéru stupně nosné rakety. Technici také vyměnili letové dveře motorové sekce základního stupně rakety. Na těchto úsecích jsou dokončeny závěrečné prohlídky a jsou připraveny k letu,“ uvedla NASA v prohlášení. Technici dále vyměnili nafukovací těsnění, které bude chránit modul Orion, aby se do něj nedostalo nic z vnějšího prostředí.


Mise Artemis I bude pro SLS prvním startem do vesmíru. Pro kapsli Orion to bude podle space.com druhý let. Pokud půjde vše podle plánu, SLS dosáhne oběžné dráhy za 8,5 minut po startu. Kosmická loď Orion bude obíhat Měsíc na retrográdní oběžné dráze, což znamená, že bude Měsíc obíhat v opačném směru, než se pohybuje. Na oběžné sráze by měl Orion zůstat 19 dní, poté se pomocí gravitace z Měsíce začne vracet zpět na Zem.

Celá první mise Artemis má za úkol ukázat, že kosmická loď Orion je schopná fungovat ve vesmíru od startu až po přistání na Zem a pro astronauty bude bezpečná. Důležitým milníkem bude návrat na Zem, kdy Orion vypustí padáky a sestoupí do Tichého oceánu. Následně zůstane kosmická loď zapnutá po další dvě hodiny, aby se otestovalo, zda dokáže uvnitř udržovat chlazení pro astronauty. Teprve poté vytáhnou kosmickou loď z vody.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze