Vzorky z Marsu by se měly na Zem dostat v roce 2033

Vzorky z Marsu by se měly na Zem dostat v roce 2033
Fotografie: NASA
  • NASA společně s ESA dokončila plán na přistávací modul a dva vrtulníky pro vyzvednutí vzorků z Marsu
  • Oproti původnímu plánu budou přidány dva vrtulníky a naopak představitelé ustoupili od roveru
  • Start mise je naplánován na rok 2027, nebo 2028

Rover Perseverance, který se aktuálně projíždí po povrchu Marsu, postupně sbírá vzorky hornin z různých míst a NASA ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) stále řeší, jak je nejlépe dostat na Zem. Tento týden NASA oznámila, že chce kromě přistávacího modulu na Mars vyslat dva vrtulníky inspirované Ingenuity, které by sloužily jako záložní možnost. „Budou mít přistávací nohy, které budou ve spodní části zahrnovat pohyblivá kola,“ vysvětlil programový manažer NASA MSR Richard Cook.

Rover Perseverance ukládá vzorky hornin do kapslí, které by měla mise Mars Sample Return (MSR) z roveru odebrat a přivést na Zem. Původní plán obsahoval lander s robotickou paží a druhý lander s roverem, který by pro vzorky k Perseverance dojel. Robotická paže by následně vzorky přemístila do návratové rakety a byla by landrem vystřelena na oběžnou dráhu Marsu. Tam by čekala sonda, která by dopravila vzorky na Zem. Při poslední konferenci však došlo po kompletním přezkoumání mise k úpravám.


Z mise byl například odstraněn rover od ESA, jelikož podle posledních aktualizací jsou si představitelé NASA jisti, že v době přistání landeru bude Perseverace stále schopen jezdit po povrchu Marsu, může se tedy k landeru sám přiblížit. Pokud by však došlo například k poškození roveru, budou v záloze dva nově schválené vrtulníky, které by k němu přiletěly. Bez roveru i druhého landeru tak bude celá mise jednodušší a také levnější.

ESA pokračuje ve vývoji oběžné sondy Earth Return Orbiter, která uskuteční historickou cestu ze Země na Mars a zpět,“ řekl David Parker, ředitel ESA Human and Robotic Exploration. Start mise je naplánován na podzim 2027, nebo léto 2028. Pokud tato data budou dodržena, vzorky dorazí na Zem v roce 2033.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze